Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 6,4 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι βλέπουν οι πολίτες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 6,4 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι βλέπουν οι πολίτες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την παρατεινόμενη κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, οι πολιτικοί συσχετισμοί της στιγμής δεν εμφανίζουν ουσιαστικές διαφορές, σύμφωνα με όσα έδειξε το α’ μέρος του Οικονομικού Βαρομέτρου της GPO για το powergame.gr.

Έτσι, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική με 32,2% (32,4% στην προηγούμενη μέτρηση), διατηρώντας ένα προβάδισμα 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

poll 2

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 25,8% των προτιμήσεων (25,6% στην προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,1%, χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα από τη μέτρηση του Νοεμβρίου, με σαφές αποτύπωμα των επιπτώσεων από την υπόθεση Καϊλή. Η σειρά για τα άλλα κόμματα είναι: το ΚΚΕ με 6,3% (5,7%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (3,4%), το ΜέΡΑ 25 2,4% (2,2%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,8%), η Εθνική Δημιουργία 1,4% (1,2%). Άλλο κόμμα επιλέγει το 3,7%, λευκό-άκυρο το1,4%, το 1,3% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 9,7% (9,2% στη μέτρηση του Νοεμβρίου).

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα «Τι θα έχουν κατά νου όσοι ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές;». Βεβαίως, τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 29,5%, έχουν οι απαντήσεις για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Το 21% επιλέγει ως κριτήριο την ανάπτυξη της οικονομίας και το 19,8% την ιδεολογική ταύτιση. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 17,8% των ερωτηθέντων -καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό- δηλώνει ότι θα έχει στο μυαλό του τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας. Την εξωτερική πολιτική, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ένταση στα ελληνοτουρκικά, επιλέγει ως πρώτο κριτήριο μόλις το 8%.

poll 1

Το… ντέρμπι στις απαντήσεις αναδεικνύεται στο ερώτημα τι προτιμούν οι πολίτες σε περίπτωση που από τις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 50,1% απαντά ότι πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, ενώ το 47,1% θα επιθυμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι το βασικό δίλημμα, με το οποίο θα ανταγωνιστούν πρωτίστως τόσο η ΝΔ (αυτοδυναμία) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (προοδευτική συνεργασία).

poll 3

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των υπουργών, σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, με 66,8% των θετικών γνωμών, παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ακολουθεί με 57,6% των θετικών γνωμών. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος (53,1%), ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας (51,2%), ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (46,6%), και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης (46,4%).

poll 4

Η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Σύνολο πληθυσμού 17 ετών και άνω. Σχεδιασμένο δείγμα 1.000 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 13-15 Δεκεμβρίου 2022. Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις περιφέρειες. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο. Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι 3,1%. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί με τη σύνθετη στάθμιση ως προς το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS