Δημοσκόπηση Alco: Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 41% - Θα ήμασταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ λέει το 41%

Δημοσκόπηση Alco: Αυτοδύναμη κυβέρνηση προτιμά το 41% - Θα ήμασταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ λέει το 41%

Το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2023, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha προβλήθηκε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Alco, της πρώτης δημοσκόπησης του 2023, μιας σημαντικής χρονιάς για την ελληνική πολιτική, αφού πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές.

Αναλυτικότερα, η έρευνα της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κωστής Παναγόπουλος, παρουσίασε το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης σήμερα Δευτέρα, ενώ αύριο Τρίτη θα ακολουθήσει και το δεύτερο με την πρόθεση ψήφου και άλλα ποιοτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, στο α' μέρος της μέτρησης, οι πολίτες έδειξαν πως θα προτιμούσαν μία δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέρον επ' αυτού έχει και το εύρημα ότι ένα, μικρό έστω, κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη - με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

Επιπλέον, όσο οδεύουμε προς στις κάλπες, ενισχύεται το σενάριο κυβέρνησης αυτοδυναμίας έναντι μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες από το 2022,το 47% των πολιτών απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.dim1

Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση λέει το 38% έναντι του 25% που απαντά η κυβέρνηση και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

dim2

Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες: Καλύτερη απ' ότι περιμέναμε απάντησε το 21%, όσο την περίμεναν στο 12%, ενώ χειρότερη το 31%.

dim3

Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει τα ίδια. Καλύτερα ψήφισε το 22%. Το ποσοστό στο ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα, είναι ανεβασμένο μάλιστα κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

dim4

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει κανένας από τους δύο. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη - με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

 

dim5
Στο δίλημμα κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

dim6

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS