Στρατηγική αμυντική συμφωνία με Γαλλία: Άμεση στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης

Στρατηγική αμυντική συμφωνία με Γαλλία: Άμεση στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης-Μακρόν - Για ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Για μια ιστορική ημέρα για τη Γαλλία και την Ελλάδα, έκανε λόγο από το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, μετά την υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική στιγμή, καθώς όπως σημείωσε αποτελεί το απαύγασμα μίας εντατικής συνεργασίας των τελευταίων 18 μηνών. Η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είπε, και συμπλήρωσε ότι συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία. «Έχουμε κοινό όραμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις όσον αφορά την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ηπείρου.

Ο κ. Μακρόν τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι «εντατικοποιήσαμε τη συνεργασία που καταλήγει στη συμφωνία να δυναμώσουμε και να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας στη βάση των κοινών μας συμφερόντων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι, κάτι που μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει τα αεροσκάφη Rafale και την απόφαση να αποκτήσει τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.

«Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ.Μακρόν.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς. Όταν έχουμε ένταση και μας πιέζουν οι μεγάλες δυνάμεις να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ισχύ και δύναμη, δεν είναι κλιμάκωση της βίας αλλά είναι άμυνα. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι της Γαλλίας, έχουμε τεράστια ιστορική φιλία αλλά τα τελευταία 10 χρόνια οι ΗΠΑ έχουν στραφεί γύρω από τον εαυτό τους. Να είμαστε ρεαλιστές και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι υποκατάσταση αλλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας για εμάς τους ίδιους και προστατεύουμε τον εαυτό μας», δήλωσε αργότερα ο Μακρόν, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράων.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αναφορά στην βοήθεια προς την Ελλάδα για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και έστειλε την αλληλεγγύη του για τον σεισμό στην Κρήτη, στην οποία θα βρεθεί ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του στο Παρίσι.

«Η Ελλάδα είναι πρώτα πολιτισμός και μετά έθνος και μας επέτρεψε να είμαστε αυτό που είμαστε», είπε.

Μητσοτάκης: «Ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα και τη Γαλλία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα και τη Γαλλία, ενώ όπως τόνισε, οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει ισχυρή συμμαχική σχέση».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, η συμφωνία αποτελεί ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία, ανοίγει τον δρόμο για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη, συνέχισε, που μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία, γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία

«Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή τη συνεργασία… Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία στη δημοκρατία, στο κράτος δίκαιου στα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή συνετή πορεία. Αποτελεί όμως και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Μακρόν: Μια δομικής φύσεως συνεργασία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι μια χειρονομία για να καταλαγιάσει την κρίση με της ΗΠΑ ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «αυτό που υπογράφουμε είναι μια στρατηγική συμφωνία δική μας. Μίλησα με τον κ. Μπάϊντεν και εκφράστηκα επ αυτού σε σχέση με το αυστραλιανό σύμφωνο. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας στον Ειρηνικό.

Έχουμε πολλούς εταίρους στην περιοχή, και η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή αυτή ανεξάρτητα από κάθε σύμβαση. Έχουμε πολλούς Γάλλους στην περιοχή, και επίσης 8 χιλιάδες στρατιώτες. Η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα δούμε τις εβδομάδα που ακολουθούν, δεν έχει αντίκτυπο στην Ινδοειρηνική στρατηγική της Γαλλίας. Αυτή η στρατηγική εκφράστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σύμβαση με την Αυστραλία ήταν μια εμπορική συμφωνία που ανήκε στους επικεφαλής των αντίστοιχων υπουργείων, υπήρχε όμως η κατασκευή υποβρυχίων στην Αυστραλία για τους Αυστραλούς. Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία περιορίζονται σε κάποιες εκατοντάδες θέσεις μηχανικών».

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από αυτό το θέμα «αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι μια δομικής φύσεως συνεργασία που είναι σε απόλυτη συνοχή με αυτό που είμαστε».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS