ΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το κοινωνικό πακέτο - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

ΔΕΘ: Αντίστροφη μέτρηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για το κοινωνικό πακέτο - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Με γεμάτο καλάθι ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να καταστήσει για ακόμη μια φορά σαφές ότι βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έχουν ήδη αφήσει το βαρύ αποτύπωμά στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, σήμερα, αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο κοινωνικό πακέτο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει παροχές σε συνταξιούχους, εισφοροελαφρύνσεις, αλλά και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για επαρκή δημοσιονομικό χώρο που δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και άτομα με αναπηρία, καθώς και διπλής ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι και το μεγάλο «δώρο» που κουβαλάει στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός, το οποίο ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον ως προς το ύψος της παροχής, αλλά και το εύρος των δικαιούχων.

Ακόμα, όπως αναφέρει το powergame.gr, στη βεντάλια των παροχών περιλαμβάνεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους από Ιανουάριο 2023, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις συντάξεις και στον κατώτατο μισθό.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, σημαίνει ότι οι απόμαχοι της δουλειάς με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος μείωση της επιβάρυνσης στην σύνταξη τους που θα κυμαίνεται, ανάλογα με το εισόδημα, από 78 ευρώ έως και 1.630 ευρώ.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν στο powergame.gr ότι το βασικό σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι αύξηση του κατώτατου κατά περίπου 5,5%, ώστε να φτάσει στα 751 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από 10 ολόκληρα χρόνια. Η αύξηση θα επηρεάσει αρκετά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που θα αναπροσαρμοστεί από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει επιταχύνει τις διαδικασίες διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου, ώστε ο νέος μισθός να τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Εν τω μεταξύ, οι συνταξιούχοι τον Ιανουάριο 2023 αναμένεται να δουν τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους. Κι αυτό, γιατί εκτός από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αναμένεται επίσης το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια αλλά και η αναπροσαρμογή των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης) στο πλαίσιο των νέων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS