Δένδιας: Απειλή για την ειρήνη οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης

Δένδιας: Απειλή για την ειρήνη οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στην πενταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καταδίκασε με έντονο τρόπο την τουρκική δραστηριότητα στη Λιβύη, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που υπέγραψε η «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» με τον Ενρτογάν είναι άκυρες.

Η δήλωση Δένδια:

«Η σημερινή μας συνάντηση μας πρόσφερε μια μεγάλη ευκαιρία να διεξαγάγουμε εμπεριστατωμένες συζητήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη.

Αυτός είναι ένας τομέας όπου παρατηρήσαμε μια απότομη αύξηση της αστάθειας και μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Και είμαι πολύ ικανοποιημένος και ευγνώμων που η Γαλλία προσχώρησε στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη συνάντησή μας εδώ σήμερα. Ήταν επίσης σημαντικό ότι η Ιταλία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις μας.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη -περιλαμβανομένης και της Τουρκίας- υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη Λιβύη, δυστυχώς παρατηρούμε το ίδιο πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Στην πραγματικότητα, στη Λιβύη, συμφωνούμε ομόφωνα ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που υπογράφηκε μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες. Εκτός από την παράνομη απόφαση της τελευταίας να παρατάξει στρατεύματα στη Λιβύη.

Η "εισαγωγή" στρατευμάτων ή όπλων, συνιστά σοβαρή παραβίαση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο λεγόμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου. Ήρθε η ώρα για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς το σκοπό αυτό».

Νέο χαστούκι από ΕΕ σε Ερντογάν

Η τοποθέτηση Δένδια έρχεται έπειτα από τις αυστηρότατες συστάσεις στις οποίες προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μισέλ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «ανησυχητική στρατιωτική κλιμάκωση» στη Λιβύη και τόνισε πως η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για μια ειρηνική και πολιτική λύση. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να φέρει πιο κοντά την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Καταληκτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως στηρίζει πλήρως τη Διαδικασία του Βερολίνου και όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξεύρεση συνολικής πολιτικής λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επανέλαβε τη σημασία της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ενόψει των μελλοντικών βημάτων, όπως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου που έλαβε χώρα χθες, Τρίτη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS