Πελώνη: Παρατείνεται η διάθεση των self test για κάποιες ομάδες - Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τις μάσκες

Πελώνη: Παρατείνεται η διάθεση των self test για κάποιες ομάδες - Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τις μάσκες

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και τα αποτελέσματά της, ξεκίνησε τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη

Η εκπρόσωπος έκανε λόγο για συνέχιση της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, επαναλαμβάνοντας πάντως την έκκληση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες, να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό.

Η κα. Πελώνη επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επαγρύπνησης, και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, αποφασίστηκε «παράταση των self test για κάποιες ομάδες».

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση της κ. Πελώνη:

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στην Αίγυπτο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Πρωθυπουργό Mostafa Madbouly, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ και μέλη της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι «μοιραζόμαστε την ίδια οπτική με την οποία άλλωστε οι δυο χώρες συμπλέουν στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας» και τόνισε ότι «δεν νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. που προβλέπουν Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Υπογράμμισε ότι «ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Τόνισε ότι «ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα, το κύρος του Ο.Η.Ε., και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ταυτίζονται απόλυτα και υπογράμμισε ότι για την ειρήνευση και την ομαλότητα στη χώρα αυτή «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απέναντι στην αστάθεια και σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές η Ελλάδα και η Αίγυπτος «αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του Διεθνούς Δικαίου και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Και πρόσθεσε: «Αυτή τη στάση τηρεί και η Ελλάδα έναντι της γειτονικής Τουρκίας. Αναμένοντας τα λόγια να μεταφραστούν σε πράξεις, οι προκλήσεις σε προσεγγίσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες να αποκτήσουν έναν ορίζοντα διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου μεγάλης δυναμικότητας που θα μεταφέρει στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο το οποίο θα δρομολογεί τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας είναι πρακτικά έτοιμο και έτσι μπορεί να μπει στην τελική της φάση η μελέτη του προγράμματος».

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς
Η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βελτιώνεται και το Σύστημα Υγείας επανέρχεται στην κανονικότητα. Η κυκλοφορία του ιού, ωστόσο, συνεχίζεται και αποτελεί κίνδυνο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Παρατείνουμε για το σκοπό αυτό τη δωρεάν διάθεση των self test σε ομάδες του πληθυσμού και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουμε υψηλό τον ρυθμό του εμβολιασμού.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται υποδειγματικά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει διαρκώς -αυτό έκανε και κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα- έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Απευθυνόμαστε -όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί- στους συμπολίτες μας μεγαλύτερων ηλικιών, που κινδυνεύουν περισσότερο, στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και ακόμη περισσότερο στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων.

Ολοκληρώθηκε ήδη η προτεραιοποίηση που χάραξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλοι οι συμπολίτες μας ηλικίας 18 ετών και άνω μπορούν να κλείνουν το δικό τους ραντεβού. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και γύρω μας, να αποτρέψουμε τον κίνδυνο νέας έξαρσης που καραδοκεί εξαιτίας των μεταλλάξεων και να βγούμε με ασφάλεια από το ναρκοπέδιο της πανδημίας.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Πάνω από 4.520.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό 43,11% του πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 3.175.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 30,24%.

Όπως υπογράμμισε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Υπογράμμισε ότι καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των συμπολιτών μας να εμβολιαστούν.

Ευχαρίστησε ταυτόχρονα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πήρε την δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ε.Ε. και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση. Και σημείωσε ότι έχουμε επαρκή εμβόλια και για τον Χειμώνα σε περίπτωση που χρειαστεί μια επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας.

Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλάτσι, για την υπογραφή της σύμβασης για τη Γραμμή 4 του Μετρό, στην Αθήνα.

Αύριο Τετάρτη, στις 11, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις 14:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Στις 17:00 θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δείτε την ενημέρωση:

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS