Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν ξέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα του κοστίσει

Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν ξέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας θα του κοστίσει

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Αμαλία Κάντζου και Μαρία Κατσή μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την πρώην Υπουργό, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη Λιβύη μετά την αντίδραση της Αιγύπτου. Οι ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν και έχει ανησυχήσει.

Σε δήλωσή του για τη Συρία, ο Ερντογάν επέστρεψε σε ένα λεξιλόγιο που είχε ξεχάσει τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας για δικτάτορα κατακτητή, κάτι που ενόχλησε τους Ρώσους.

Σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μια συσπείρωση που δεν φαίνεται να δίνει καρπούς.

Έχει χάσει κάθε είδους ισορροπία και οι διεθνείς αντιδράσεις είναι πιο ξεκάθαρες από ποτέ. Σημείωσε δε ότι από πλευράς Ευρωπαίων ετέρων, «αρχίζει να υπάρχει μια ωρίμανση της αντίληψης ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε στην Τουρκία».

Για την προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου και τα σχέδιά του: «Είναι βέβαιο ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν έχει δομικά αλλάξει. Το απέδωσε στους Αμερικάνους και η όλη του η προσέγγιση άλλαξε, υπάρχει σαφέστατη υποχώρηση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Έχει αποδυναμώσει την αεροπορία του. Οι δικοί μας, έχουν υπεροπλία από εμπειρία και γνώσεις. Πάμε πολύ καλά στον άερα.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει τις εμπόλεμες ζώνες του. Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Ακολουθεί, σαφέστατη επιθετική πολιτική για να εδραιώσει τη θέση του. Αυτό έχει κόστος οικονομικό και σε ζωές.

Υπάρχεια τελεία αλλαγή πλεύσης με τον Ερντογάν το 2004 που εξηγούσε γιατί δεν πρέπει να γίνει τζαμί την Αγία Σοφία, στον χθεσινό»

«Ξέρει ότι αυτό που έκανε έχει κόστος. Σε όλο τον κόσμο δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. Έχει απόλυτη ανάγκη, κι απευθύνεται στο εθνικιστικό του ακροατήριο. Πίστευε ότι θα συσπειρώσει τον κόσμο. Ξεκίνησε με το 92% των Τούρκων να θέλουν να γίνει τζαμί. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση το ποσοστό έπεσε στο 43%.

Υπάρχει και στην τουρκική κοινωνία μια εικόνα των αντιδράσεων. Δεν μπορεί όμως να κάνει πίσω τώρα. Η εικόνα που είδαμε εχθές, στην Αγία Σοφία, τουλάχιστον για ένα διάστημα, ήρθε για να μείνει».

Σχολιάζοντας την επιθετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για την καύση μια τουρκικής σημαίας το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, η κυρία Μπαγκογιάννη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «ο εκνευρισμός της ανακοίνωσης, το μέγεθος είναι παντελώς δυσανάλογο με αυτό που συνέβη. Υπάρχει εκνευρισμός μετά από όλες τις διεθνείς αντιδράσεις».

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση»

«Στη φάση αυτή η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση. Έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Σύρτης και για πρώτη φορά οργανωμένο στρατό, αυτόν της Αιγύπτου και κάνει μια γενικότερη επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο.

Επί της ουσίας η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μια αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων. Έως τώρα επιδείκνυαν αδιαφορία και ανοχή. Προσπαθούσαν να κρατηθούν απ’έξω.

«Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων προς την Τουρκία ξεκίνησε από τα επειδόσια του Έβρου»

Άρχισε να αλλάζει η στάση τους, με τα επεισόδια στον Έβρο, όπου είπαν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και από τότε, υπάρχει μια τελείως διαφορετική αντίληψη για το θέμα Τουρκίας».

Το νταϊλίκι που έκαναν με τους Γάλλους, τους στοίχισε πάρα πολύ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλαμβάνεται ότι επί γερμανικής προεδρίας η οποιαδήποτε ένταση, θα είναι καταστροφή και μπαίνει στη μέση για να μειώσει την ένταση».

«Το διεθνές δίκαιο και η συμπεριφορά της Τουρκίας ενδυναμώνουν την Ελλάδα»

Μιλώντας για τα «όπλα», που έχει στα χέρια της η χώρα μας: «Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο ατού. Διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι για τα θέματα ορισμού υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ, οι 2 χώρες πρέπει να συνομιλήσουν κι αν δεν τα βρουν να πάνε στο διεθνές δικαστήριο.

Επίσης λέει ότι πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις που υπονομέυουν τις συζητήσεις αυτές. Η Τουρκία το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που ξέρουν τι είναι το διεθνές δίκαιο, αυτό αυξάνει τις συμμαχίες της Ελλάδας»

«Όσοι υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος το κάνουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ποια είναι η αλήθεια.

Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη, 80 εκατ. μια μεγάλη αγορά, νέα αγορά. Σε μια περιοχή ευαίσθητη, με ανοιχτά μέτωπα. Είναι βέβαιο ότι Ρώσοι και Αμερικάνοι επιθυμούν οι Τούρκοι να παίξουν κάποιο ρόλο»

«Οι Ρώσοι ιστορικά δεν είχαν ποτέ πόδι στη Μεσόγειο»

«Οι Ρώσοι δεν είχαν ποτέ πόδι στη Μεσογείο και τώρα έχουν σαφέστατα πόδι στη Μεσόγειο. Στη Συρία αν υπάρχει ένας κερδισμένος πλην του Άσαντ, είναι οι Ρώσοι. Και ποιοι είναι οι χαμένοι, σαφέστατοι οι Αμερικάνοι.

Από την άλλη στη Λιβύη τα συμφέροντα των Ρώσων και των Τούρκων δεν ταυτίζονται. Οι Τούρκοι έχουν απευθείας σχέση με τους αδελφούς Μουσουλμάνους, που είναι ο μεγάλος εχθρός της Δύσης.

Εκεί οι Ρώσοι στηρίζουν τον Χαφτάρ – τους αντί – αδελφούς Μουσουλμάνους. Στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Ιδιαίτερα στη Μεσόγεια…»

«Σε περίπτωση έντασης με την Τουρκία, θα είμαστε εμείς και η Τουρκία»

Σχετικά με τις νατοϊκές βάσεις στην Ελλάδα και την πιθανή στήριξη των Αμερικάνων, ήταν σαφής: «Σε περίπτωση έντασης με την Τουρκία, θα είμαστε εμείς και η Τουρκία. Έχει λεχθεί πολλές φορές.»

Τόνισε ωστόσο, ότι: «Αν έχει αλλάξει η ισσοροπία, έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας. Η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Όχι από θέση αδυνάμου»

Κλείνοντας, αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε: «Ξεπερνάει κατά πολύ της ειδικότητές μου. Δεν μπορώ να το κάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος έχει ηγέτες ακραία λαϊκιστές. Βλέπετε την διαφορά μεταξύ του σοβαρού και του ανεύθυνου ηγέτη.»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS