ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πακέτο προτάσεων Σταϊκούρα στους θεσμούς για μείωση πλεονασμάτων και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο

Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από πέντε διαφορετικές κινήσεις άμεσης ή έμμεσης μείωσης των πλεονασμάτων ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τους θεσμούς κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών την Τρίτη, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας παρέδωσε στους θεσμούς τρεις φακέλους με πέντε αιτήματα, ενώ έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι φάκελοι με συγκεκριμένες προτάσεις που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών αφορούν:

– Την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) για ώριμες επενδύσεις

– Την αξιοποίηση της υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

– Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ.

– Τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση στο επόμενο έτος

– Να μην υπολογίζεται στα δημοσιονομικά μεγέθη κατά πρόγραμμα ένα κονδύλι (περίπου 200 εκατ. ευρώ) λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή να εξαιρούνται κονδύλια που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα.

 

Τα τρία ζητήματα που επείγουν

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αυτά μπορεί να είναι τελείως διακριτά με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ή όλα να «κουμπώνουν» μεταξύ τους.

Πάντως, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους θεσμούς συγκεκριμένες προτάσεις για τρία από αυτά (ANFAs και SMPs, τη δυνατότητα της μεταφοράς της υπέρβασης των πλεονασμάτων και το μεταναστευτικό), καθώς πρέπει να προχωρήσουν πολύ τις επόμενες εβδομάδες και τους προσεχείς μήνες.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προανήγγειλε, παράλληλα, για τον επόμενο μήνα ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Ερωτηθείς δε, ανέφερε ότι προχωρά ικανοποιητικά η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (πλην ΕΦΚΑ), ενώ εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αποπληρωμή στις τράπεζες των κρατικών εγγυήσεων των δανείων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που έχουν καταπέσει (σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποπληρωθούν σε βάθος 7ετίας).

 

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους

Στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς, τέθηκαν τα μακροοικονομικά μεγέθη, τα δημοσιονομικά, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ (προσλήψεις, ΙΤ, βαθμολόγιο και μετέπειτα μισθολόγιο).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν προκύπτει προβληματισμός από την πλευρά των θεσμών για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

«Το 2019 πάει καλά, η ανάπτυξη φαίνεται κοντά στο 2% και βλέπουμε εάν υπάρχει carry over από το 2019 στο 2020», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στις εκτιμήσεις τους, ενώ ότι πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών.

Δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προκύψει από διαφορετικές πηγές. Καλύτερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνει τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ παρότι η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αφορούσε τη διάθεσή τους για επενδύσεις, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι όροι να αλλάξουν.

Ακριβώς μέχρι να προσδιοριστεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος το οικονομικό επιτελείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θέλει να είναι απόλυτα βέβαιος για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων του έτους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει πριν συμπληρωθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο, όταν θα υπάρχει σχετική «ασφάλεια».

Αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια στην αυριανή ατζέντα

Αύριο, Πέμπτη, θα τεθούν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και τα χρηματοοικονομικά («κόκκινα» δάνεια, πτωχευτικό δίκαιο κ.ά.), ενώ, η 5η αξιολόγηση θα κλείσει την Παρασκευή με την ανασκόπηση των συζητήσεων.

Σημειώνεται ότι, σχετικά με τη δυνατότητα μετάπτωσης των οφειλετών του Δημοσίου από τη ρύθμιση των 12 δόσεων στις 24 δόσεις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι νεώτερο και ανακοινώσιμο.

Το αυριανό πρόγραμμα των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς θα περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικές με τις αποκρατικοποιήσεις και τα κόκκινα δάνεια.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS