ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της Σακελλαροπούλου

Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ έχει 158 βουλευτές, επομένως χρειάζονται άλλες 42 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επομένως το αν η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη και αν η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που προβλέπονται στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία (200, 200, 180, αντίστοιχα) η Βουλή -με τις αλλαγές που έγιναν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση- δεν διαλύεται και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές, όπως είχε γίνει το 2015. Απλά θα επαναληφθούν οι ψηφοφορίες. Στην τέταρτη επαναληπτική ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι) και στην πέμπτη η σχετική πλειοψηφία.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Πώς θα γίνει η εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή εκλογής της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού την ημέρα κατά την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφοριών εκλογής της νέας Προέδρου. Όλα δείχνουν ότι η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Νταβός και αφού φυσικά την επόμενη βδομάδα έχει ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Πάντως η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να γίνει η πρώτη ψηφοφορία είναι η 12η Φεβρουαρίου ωστόσο είναι προφανές πως δεν θα εξαντληθεί αυτό το χρονικό όριο από τη στιγμή που ήδη έχει ανακοινωθεί το όνομα της κυρίας Σακελλαρόπουλου. Η θητεία του νυν προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, λήγει τη 13η Μαρτίου.

Πώς θα γίνει η εκλογή της νέας ΠτΔ

Με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ξεκινά μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την εγγραφή της διαδικασίας στην ειδική ημερήσια διάταξη.

Στην πρώτη ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, απαιτούνται 200 ψήφοι. Μετά από πέντε ημέρες διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι. Μετά από πέντε μέρες διεξάγεται η τρίτη ψηφοφορία, όπου οι ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος μειώνονται στις 180. Παρά την αναθεώρηση του άρθρου 32, οι τρεις αυτές ψηφοφορίες και οι πλειοψηφίες που απαιτούνται δεν έχουν αλλάξει και προβλέπονται όπως ίσχυαν και στο άρθρο πριν την αναθεώρηση του.

Σε περίπτωση που και κατά την τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος, πέντε μέρες μετά επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά η ψηφοφορία και τότε για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι. Πριν την αναθεώρηση του άρθρου 32 οι 151 ψήφοι προέκυπταν ως πλειοψηφία που μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο μετά από προσφυγή στη λαϊκή εντολή μέσω εκλογών, ενώ τώρα η Βουλή δεν διαλύεται και έτσι η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας δεν οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

Αν και στην τέταρτη προσπάθεια εκλογής προέδρου Δημοκρατίας δεν συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι τότε μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται και νέα ψηφοφορία όπου πρόεδρος εκλέγεται αυτός που κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία.

Από τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ, θα κριθεί αν η κυρία Σακελλαροπούλου θα αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία ή θα χρειαστεί οι ψηφοφορίες να επαναληφθούν μέχρι να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες ψήφοι. Ακόμη και αν κανένα άλλο κόμμα πέραν της ΝΔ δεν στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί ΠτΔ στο 4ο στάδιο με τουλάχιστον 151 ψήφους.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS