Τουρισμός: Οι αριθμοί που «δείχνουν» μεγάλο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι

Τουρισμός: Οι αριθμοί που «δείχνουν» μεγάλο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι

Με τον Μάϊο να πλησιάζει και τα απολογιστικά στοιχεία για τον τουρισμό να εντυπωσιάζουν, αναμένεται νέο ρεκόρ το φετινό καλοκαίρι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κυλιόμενες μετρήσεις του INSETE, κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αναμένονται 577.006 επισκέπτες (θέσεις) από διεθνείς πτήσεις κι αυτό συνεπάγεται αύξηση 25,06% σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα, η οποία επίσης έχει αύξηση 6,1% σε σχέση με την προηγούμενη, η οποία με τη σειρά της είχε αύξηση επισκεπτών (θέσεων) 9,1%.

Από αυτό προκύπτει πως κάθε εβδομάδα πιο κοντά στο καλοκαίρι, ανεβαίνει κατακόρυφα ο αριθμός των προγραμματισμένων αφίξεων.

Αναφορικά με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, οι επισκέπτες από τη Βρετανία κρατούν, πλέον, τα πρωτεία (139.340 την επόμενη εβδομάδα) και ακολουθούν Γερμανοί και Γάλλοι. Οι μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο δίμηνο του έτους έδειξαν ότι οι Γάλλοι ήρθαν πιο νωρίς απ’ όλους, αφού καταγράφηκε αύξησή τους κατά 196,2% σε σχέση με πέρσι, αλλά και αύξηση των εισπράξεων από Γάλλους τουρίστες κατά 240,3%.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση τζίρου σε καταλύματα και εστίαση

Αντίστοιχη εικόνα αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που μέτρησε αύξηση τζίρου τόσο στα οργανωμένα καταλύματα (Ιανουάριος: 18% Φεβρουάριος: 27%) όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης (Ιανουάριος: 35,7% Φεβρουάριος: 20,4%). Την πρωτιά σε αυτό το δίμηνο κέρδισαν τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Αρνητική έκπληξη η Μύκονος, με μείωση τζίρου σε καταλύματα-εστίαση κατά 23,8% τον Ιανουάριο και 26,3% τον Φεβρουάριο.

Τις τάσεις για τη φετινή σεζόν επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από το μέτωπο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν αυξημένη κατά 20% έναντι του 2019 και όπως επισημαίνει το BNBnews, αξίζει να σημειθεί ότι οι δέκα κορυφαίες επιδόσεις στη ζήτηση αυτό το τρίμηνο καταγράφονται σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη Βόρεια Ευρώπη.

Τα επίπεδα πληρότητας ήταν μεικτά μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών τον Μάρτιο, με 11 χώρες να παρουσιάζουν αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Αυστρία, οι οποίες αυξήθηκαν η καθεμία κατά 14,8%, 12% και 9,3% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε μεταξύ της Δανίας, της Πολωνίας και της Κροατίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 19,5%, 15,3% και 8,6% η καθεμία αντίστοιχα.

Από τις 9 Απριλίου οι διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν για μελλοντικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 34,2% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 22% σε σύγκριση με το 2019. Φέτος διαπιστώνεται μια διάθεση των ταξιδιωτών να κλείσουν εγκαίρως τις καλοκαιρινές τους κρατήσεις.

Ήδη, η ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κινείται με αύξηση 30,2% έναντι του 2022, ενώ για το τρίτο θερινό τρίμηνο του έτους η αύξηση είναι 39,8% σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή. Πολύ καλά κινείται ο Σεπτέμβριος, με το ποσοστό αύξησης έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου να φτάνει στο 77,7%, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS