Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Τι θα γίνει με φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Τι θα γίνει με φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι τελευταίες αλλαγές, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις κ.ά. Η προθεσμία λήγει στο τέλος του Ιουλίου, αλλά εάν ο φορολογούμενος καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δεν θα κριθεί εκπρόθεσμος, αρκεί να καταβάλλει διπλή δόση φόρου έως το τέλος Αυγούστου.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο MEGA, ενώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε πως «δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει η μείωση του 22%». Διευκρίνισε δε, πως δεν θα αλλάξουν εφέτος οι τιμές των αντικειμενικών αξιών, παραπέμποντας ουσιαστικά στο 2022 για τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης. «Θα τρέξει η άσκηση και καθώς υπάρχει η δέσμευση για μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα δούμε πώς θα ενσωματώσουμε την υπεσχημένη μείωση του 8%», τόνισε.

Στα 3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Παράλληλα, είπε ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες και σταδιακά μόνον θα αποσύρονται.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

  • Χθες πληρώθηκαν υπόλοιπα ύψους 62,7 εκατ. ευρώ από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολής 7» σε 20.359 δικαιούχους. Ενώ, μέσω αυτού του προγράμματος, πιστώθηκαν 167 εκατ. ευρώ στην εστίαση τη Μεγάλη Εβδομάδα.
  • Υπάρχουν τα μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο και εκκρεμούν κάποια υπόλοιπα μηνών για ιδιοκτήτες. «Για τα ενοίκια τον Ιούνιο, θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει η οικονομία. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για μειωμένα ενοίκια», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης Απριλίου θα είναι αντίστοιχος με τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, δηλαδή με προκαταβολή.
  • Τρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», στο οποίο 22.921 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί, ενώ θα δοθεί και μια παράταση έως το τέλος του μήνα για να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες επιχειρήσεις».
  • Προωθούνται τα στοχευμένα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Πριν το τέλος Μαΐου προβλέπεται να υπάρχει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κάλυψη μέρους των πάγιων αναγκών για τις επιχειρήσεις. «Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή περίπου έως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα έως το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ», είπε.
  • Έως τις 17 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού και τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα.

Αναφορικά με τη μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτές θα εξετασθούν υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Προβλέπουμε φέτος έλλειμμα 7% και μηδενισμό του το 2022. Σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και μαζί με την ανάκαμψη, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διασφαλίσουμε μια δημοσιονομική ισορροπία και όχι με μέτρα λιτότητας», επεσήμανε. «Έχουμε πόρους και χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα με μηδενικό κόστος δανεισμού. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από πέρυσι, ενώ υπάρχει μια αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισ. και το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε για την «επόμενη ημέρα».

Τέλος, είπε ότι δεν προβλέπεται νέος κύκλος «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον αποκλεισμό πολλών από το πρόγραμμα της 7ης φάσης σημείωσε ότι «ένας μεγάλος αριθμός καταθέτει αιτήσεις, ενώ ξέρει ότι δεν είναι δικαιούχοι». Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται παράταση 2 ημερών στην υποβολή των οριστικών αιτήσεων, καθώς υπάρχει μια αναβάθμιση προγραμμάτων στην ΑΑΔΕ.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS