Ρεύμα: Άλμα των τιμών χονδρικής στην Ευρώπη - Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ρεύμα: Άλμα των τιμών χονδρικής στην Ευρώπη - Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ενεργειακός ίλιγγος επικρατεί στην Ευρώπη από τα ασυγκράτητα ράλι στις τιμές χονδρικές τιμές ρεύματος, καθώς έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ ανοδικά κινείται σήμερα και η τιμή του φυσικού αερίουξεπερνώντας τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα σημειώνοντας, άνοδο κοντά στο 7%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το newsit.gr και τον δημοσιογράφο Θανάση Παπαδή, για σήμερα – με βάση τα χθεσινά στοιχεία – στην Ελλάδα η τιμή αυξήθηκε από τα 262 ευρώ/MWh της Παρασκευής σε 319 ευρώ τη Δευτέρα και σε 357 ευρώ την Τρίτη.

Στην προημερήσια αγορά η μέγιστη τιμή για την Τρίτη είναι στα 501 ευρώ και η ελάχιστη στα 189 ευρώ με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα παραγωγής 41% έχει το αέριο, 25,4% οι ΑΠΕ, 13,7% οι εισαγωγές, 6,6% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.

Εντωμεταξύ, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η τιμή είναι 373 ευρώ για τη Γαλλία, 371 ευρώ για τη Γερμανία, 358 ευρώ στη Βουλγαρία και 369 ευρώ στην Ιταλία.

Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες με τον πλέον καθοριστικό στην αύξηση της ζήτησης λόγω της έλευσης του χειμώνα, αλλά και την υποχώρηση της συμμετοχής στο μείγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος και αέρας).

Επίσης ένας ακόμη παράγοντας είναι η υψηλή τιμή του LNG που έρχεται από τις ΗΠΑ, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις τιμές των ρεύματος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS