Πώς θα γίνει η «αποσωλήνωση» της οικονομίας - Τα μέτρα στήριξης και το ελεγχόμενο restart

Πώς θα γίνει η «αποσωλήνωση» της οικονομίας - Τα μέτρα στήριξης και το ελεγχόμενο restart

Αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ρωμαλέα ανάπτυξη» και σταδιακή «αποσωλήνωση της οικονομίας» από τα μέτρα στήριξης, εκφράζοντας την πίστη ότι ότι αυτό που θα ζήσουμε στη μετα-Covid εποχή, θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου. «Όπως είχαμε ισχυρή ανάκαμψη μετά τον πόλεμο, έτσι θα είναι και τώρα».

«Η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχει σημασία η ποιότητα της ανάκαμψης, να συνδέεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία. Έχουμε “όπλο” και το Ταμείο Ανάκαμψης» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την κατάσταση των επιχειρήσεων, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια «σταδιακή αποσωλήνωση» της οικονομίας, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις.

Τόνισε δε, ότι θα προβλεφθούν ειδικές δράσεις στήριξης για την επανεκκίνηση των πληττόμενων κλάδων της οικονομίας, όπως ακριβώς θα συμβεί στην εστίαση, η οποία θα λάβει 330 εκατ. ευρώ σε μορφή κεφαλαίου κίνησης.

«Το ίδιο θα κάνουμε και σ’ άλλους κλάδους, όπως τα γυμναστήρια, τους παιδότους κι άλλες επιχειρήσεις κλπ» σημείωσε, με νόημα, δίχως να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ερωτηθείς δε, για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σπατάληση των χρημάτων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ανακοίνωσε πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που θα δώσουν ώθηση στο restart.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

- Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

- Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το ‘22. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.

- Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του ‘21, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%. Δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, που θυμίζω ήταν στο 28%. Υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

- Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.

- Επεκτείνεται -μπορούμε πια να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα- η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022».

Ελεγχόμενο το άνοιγμα

Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά το διάγγελμα για το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, ο πρωθυπουργός εξήγησε στη συνέντευξη ότι είπαμε «όχι» στις υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα, ώστε να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

«Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Το αντιστάθμισμα, όπως διαβεβαίωσε, θα είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της εστίασης και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα, το οποίο κάνουμε, είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο» συμπλήρωσε, παράλληλα, ενώ ανέφερε με νόημα ότι «προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο, μ΄ όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σ’ ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ