ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Morgan Stanley για Ελλάδα: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,9% το 2021 - «Βλέπει» αναβάθμιση από Moody’s

Η αμερικανική τράπεζα βελτιώνει ακόμη τις εκτιμήσεις του για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.


Ανάπτυξη κοντά στο 8% βλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα το 2021 και καθοριστικός παράγοντας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αμερικανική τράπεζα βελτιώνει ακόμη τις εκτιμήσεις του για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη 7,9% φέτος, ενώ τη διετία 2022-2023 θα κινηθεί με ρυθμούς 2,7%, με την ανάκαμψη του τουρισμού να παρέχει σημαντική στήριξη ενώ σημαντική είναι η συμβολή από τις επενδύσεις.

Το χρέος εκτιμάται πως θα κινηθεί σε πτωτική τροχιά, αν και μόνο το 2023 θα αρχίσει να διαμορφώνεται κάτω από το 200% του ΑΕΠ.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η Morgan Stanley προβλέπει αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s την Παρασκευή κατά μία βαθμίδα, στο Ba2 από Ba3.

Σύμφωνα τώρα, με την έκθεση, οι θετικές τάσεις για την οικονομία και η επάνοδος των τουριστικών ροών λογικά διατηρήθηκε και το τρίτο τρίμηνο, με τις διανυκτερεύσεις να ανακάμπτουν σε επίπεδα σχεδόν 50% του 2019 τον Ιούλιο και τις αφίξεις τουριστών να ανακάμπτουν σε επίπεδα 75% του 2019 τον Αύγουστο.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα δεδομένα αυτά θα βελτιωθούν περαιτέρω το 2022, με την επανεκκίνηση των ταξιδιών αναψυχής και εκτός Ευρώπης.

Οσον αφορά στη μεταποίηση, παρατηρείται μια ισχυρή ανάκαμψη στη βιομηχανική δραστηριότητα εφέτος, που αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.

Τα δημόσια οικονομικά

Οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις συμβάλλουν και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα έσοδα να επιστρέφουν σε επίπεδα προ covid 19 το τρίτο τρίμηνο.

Παρά τη σημαντική στήριξη λόγω πανδημίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην οξεία φάση της πανδημίας, που οδήγησε σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα (6,7% του ΑΕΠ το 2020 και 7,5% εφέτος), με τον οίκο να προβλέπει σημαντική βελτίωση το 2022 (1,6% του ΑΕΠ)και σχεδόν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2023 (-0,1% του ΑΕΠ).

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη και τη βελτίωση στα έσοδα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός το 2022 λόγω υψηλών επιτοκιακών δαπανών, ενώ αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση το 2023, με το χρέος να υποχωρεί κάτω από το όριο του 200%.

Ωφελημένη η Ελλάδα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ωφελημένους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επιδοτήσεις και δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ, ενώ είναι και μια από τις λίγες χώρες μέλη – μαζί με την Ιταλία και τη Ρουμανία – που έχει υποβάλλει σχέδιο για το πλήρες ποσό των δανείων. 

Αυτό, σημειώνει η Morgan Stanley, δημιουργεί περιθώρια για δομική αύξηση στο ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, με την Κομισιόν να εκτιμά τη συμβολή σε πρόσθετη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,5 μονάδες ετησίως.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κλίμακα του ελληνικού σχεδίου καθιστά πρόκληση την απορρόφηση των κονδυλίων, δεδομένου του ισχνού ιστορικού της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS