ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν σε Ελλάδα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις - Στο 2,4% η ανάπτυξη φέτος

Τις Χειμερινές Προβλέψεις της για την Ελλάδα και τα κράτη – μέλη ανακοίνωσε προ ολίγου η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Κομισιόν προέβη σε θετική αναθεώρηση, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2020, έναντι 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψης, που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο.
Η Κομισιόν διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την εκτίμηση για το 2021. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος  στον Προϋπολογισμό 2020.

Κομισιόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Αναφορικά με το 2019, η Κομισιόν αναμένει ότι η ανάπτυξη θα «κλειδώσει» τελικά στο 2,2% (προηγούμενη εκτίμηση 1,8% του ΑΕΠ) και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή περισσότερο στο υπό εξέταση διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Αυτό οδήγησε την πραγματική ανάπτυξη στο 2,2% το πρώτο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Από την έκθεση της Κομισιόν, προκύπτει ότι οι καθαρές εξαγωγές ήταν για μια ακόμη φορά ο βασικός οδηγός. Παρά την χαμηλότερη ανάπτυξη σε κάποιες από τις αγορές που κατά κύριο λόγο κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα, η ανάπτυξη των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, περιλαμβανομένου του τουριστικού κλάδου.

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ερντογάν και ο «ζωτικός χώρος»

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS