Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Επιδότηση έως 60% σε 300.000 δικαιούχους – Πότε θα λαμβάνετε το «bonus»

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Επιδότηση έως 60% σε 300.000 δικαιούχους – Πότε θα λαμβάνετε το «bonus»

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν θα λάβουν επιδότηση έως και 60%.


Σε πρώτη φάση, είχε ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα θα δώσει 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν οικιακή χρήση, οι 75.000 επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 αγροτική εκμετάλλευση.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φθάσει συνολικά τις 300.000.

«Τις αμέσως επόμενες ήμερες ανακοινώνουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να κατασκευαστούν 300.000 φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10kW για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 20%-40%
Τα επιπλέον περίπου 50.000 φωτοβολταϊκά θα αφορούν, όπως είπε, σε ένα ειδικό «υπο-πρόγραμμα» αποκλειστικά για τα αγροτικά αντλιοστάσια ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ανάγκες των αγροτών για την άρδευση των καλλιεργειών τους μέσω net-metering.

Η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 20%-40%, ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας, η επιδότηση θα λαμβάνει και επιπλέον bonus και θα αυξάνεται στο 60%, καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Σκοπός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση που θα ενταχθεί.

«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»: Το κόστος και η απόσβεση

Όσον αφορά το κόστος, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000-5.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελής οικογένεια, το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900-1.000 ευρώ ετησίως.

Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό, μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμα και στα μισά χρόνια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ