Financial Times: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Financial Times: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Τα περισσότερα χρήματα για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση έχει δώσει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times. 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις τεράστιες ανατιμήσεις παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γράφημα των FT, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει ποσό που ξεπερνάει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ της, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έτσι ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Θυμίζουμε πως ο στόχος ήταν η κάλυψη των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 90%, με την κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο να φτάνει στο 1,9 δισ. ευρώ.

YN 2022 09 07 18.44.47

Με αυτά τα δεδομένα, η χώρα έχει απο τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγάλες και για τους Έλληνες καταναλωτές. Στο γράφημα των FT μόνο η Ουγγαρία παρουσιάζεται χαμηλότερα από την Ελλάδα, κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, εξακολουθεί να έχει ανοικτό δίαυλο με τη Ρωσία, αρνούμενη την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Η Ελλάδα από την πλευρά της, με τη χρήση και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το νέο μίγμα για την ηλεκτρική ενέργεια το οποίο προωθεί, κατάφερε θεαματική μείωση στην τιμή, που διαμορφώνεται στα 0,14/kWh.

Παράλληλα, αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για τις νέες παρεμβάσεις στην ενέργεια, ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσεγγίζει τα 379 δισ. ευρώ, με βάση ανακοινώσεις και στοιχεία από το think tank Bruegel. Aναμένεται δε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι φόροι στα υπερκέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας φέρουν έσοδα στις κυβερνήσεις.

YN 2022 09 07 18.44.54

To σχέδιο Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

«Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα επωφεληθούν από κρατική βοήθεια συνολικού ύψους τουλάχιστον 379 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον περιορισμό των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη κι αυτό το ποσό να μην φέρει αρκετή ανακούφιση»,σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε συνοπτικά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή θα προτείνει προς τα κράτη-μέλη έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση τηςκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS