Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ με 10 δόσεις από τον Μάιο – Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο

Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ με 10 δόσεις από τον Μάιο – Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 10 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τον Μάιο.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι οι περιορισμοί στο ύψος των επιβαρύνσεων, δεδομένου ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες, προκαλούσαν υπέρμετρες αυξήσεις. Επίσης θα υπάρχουν περισσότερα κλιμάκια και θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόροςυ στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το newsit.gr, το οριστικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στους επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης και θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος ΕΝΦΙΑ
Νέα κλίμακα: Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να κάνουν άλμα. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο ΕΝΦΙΑ και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα κατά 60 εκατ. ευρώ αν και είναι πιθανό να μπει μεγαλύτερο ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%.

Αύξηση στον ΕΝΦΙΑ: Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα θα δουν φέτος σημαντικά αυξημένο το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικές εκπτώσεις: Η μείωση κατά 50% η και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθεί, αλλά επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Πάντως, σε δεύτερο χρόνο η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Συμπληρωματικός φόρος: Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο ΕΝΦΙΑ αλλά για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του. Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS