Επίδομα θέρμανσης: Όλη η απόφαση - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Όλη η απόφαση - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Από 100 μέχρι 1.600 ευρώ η επιδότηση

Η πλατφόρμα MyΘέρμανση της ΑΑΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ την απόφαση.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ορίζονται τα εξής:

  • Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου.
  • Προκαταβολή, αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς).
  • Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές – ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρείες) που προσωρινά ισχύει έως το τέλος της χρονιάς.
  • Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι), αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.
  • Οι δικαιούχοι
  • Το επίδομα μπορούν να ζητήσουν οι υπόχρεοι της δήλωσης, αλλά όχι όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», ούτε τα εξαρτώμενα μέλη στη φορολογική (π.χ. παιδιά κ.λπ.) ούτε και όσοι «πιάνονται» στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν δύο και πλέον Ι.Χ. Χάνουν το επίδομα όσοι δηλώνουν στην εφορία τον χώρο τους σαν «επαγγελματική στέγη», καθώς προορίζεται μόνο για κύρια κατοικία – ασχέτως αν είναι δική τους ή νοικιασμένη.

«Κλειδί» για το τελικό ποσό επιδόματος θα είναι οι «βαθμοημέρες» ψύχους της κάθε περιοχής ή οικισμού. Την απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνοδεύει και σχετικό «ένθετο 70σέλιδο» με περίπου 15.000 Ταχυδρομικούς Κώδικες–τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Τα ποσά της επιδότησης

  • από 100 έως 800 ευρώ για τους κατοίκους στο 90% των περιοχών: πρέπει να καταναλώσουν διπλάσια ποσά από το επίδομα. Αν δαπανήσουν λιγότερα, θα αποζημιωθούν για το 50% της δαπάνης (π.χ. επίδομα 70 αντί 100 ευρώ για αγορές 140 αντί 200 ευρώ)
  • από 120-1.000 ευρώ (+20%) για κατοίκους σε ψυχρές περιοχές, με κατάταξη από 1 βαθμοημέρα και πάνω. Για παράδειγμα, Βυτίνα και Στεμνίτσα είναι πάνω από 1, ενώ άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας (Λαγκάδια, Δημητσάνα) έχουν κάτω από 1.
  • 200–1.600 ευρώ -δηλαδή διπλό επίδομα- για όσους επιλέξουν να αποφύγουν φέτος το φυσικό αέριο. Αυτό αφορά κυρίως περσινούς δικαιούχους που είχαν επιδοτηθεί για φυσικό αέριο, αλλά φέτος θα κομίσουν τιμολόγια ή λογαριασμούς για άλλα μέσα θέρμανσης (π.χ. σόμπα κηροζίνης, υγραέριο, τηλεθέρμανση σε συγκεκριμένες περιοχές κ.λπ.).
googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ