Ενεργειακή κρίση - Φυσικό αέριο: Οριζόντια επιδότηση για 700.000 νοικοκυριά - Στα 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα - Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Ενεργειακή κρίση - Φυσικό αέριο: Οριζόντια επιδότηση για 700.000 νοικοκυριά - Στα 90 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα - Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα - 10 ευρώ/μεγαβατώρα το τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης τα ποσά επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση του νέου, κλιμακωτού συστήματος, που θα ισχύσει για την επιδότηση στο ρεύμα, ο υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς και στην οριζόντια επιδότηση που θα ισχύσει για το φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Τι ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια και τα νοικοκυριά, ο υπουργός κ. Σκρέκας είπε ότι: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».


Ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αυτού, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, εισάγουμε ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Τέλος, είπε πως: «Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν στόχο, πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, δεύτερον, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και, τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων, όπου χρειάζεται, υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές. Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση «σπάει» σε τρία κλιμάκια:

Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών

Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1000kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα

Αν μειώσει ένα νοικοκυριό κατά 15% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.


Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS