Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις σε εφορία - Ταμεία

Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις σε εφορία - Ταμεία

Δεύτερη ευκαιρία παρέχεται στους οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι στη διάρκεια της πανδημίας έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων να επανενταχθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν κανονικά τη δόση του Νοεμβρίου και φυσικά των επόμενων μηνών.

Επίσης παρατείνονται και οι πληρωμές των δόσεων ρυθμίσεων της εφορίας για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, οι δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης, δηλαδή μετά την καταβολή της τελευταίας προγραμματισμένης δόσης, με αποτέλεσμα να επεκταθεί αντίστοιχα ο χρόνος αποπληρωμής της οφειλής.

Σε ό,τι αφορά την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, οι δόσεις που δεν έχουν καταβληθεί θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης, δηλαδή μετά την καταβολή της τελευταίας προγραμματισμένης δόσης, με αποτέλεσμα να επεκταθεί αντίστοιχα ο χρόνος αποπληρωμής της οφειλής.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και την περίοδο Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2020 και δεν μπόρεσαν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων, μπορούν τώρα να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των ρυθμίσεών τους από τον Νοέμβριο και μετά.

Αναλυτικότερα η απόφαση (Ε.2186/2020) του κ. Πιτσιλή προβλέπει:

  1. Με τις διατάξεις του άρθρου 290 «Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊοΰ COVID - 19» παρατείνεται η συνολική διάρκεια των ρυθμίσεων των πληγέντων κατά τους μήνες της χορηγηθείσας παράτασης καταβολής των δόσεων αυτών και αναστολής είσπραξης σύμφωνα με τις από 11.3.2020, 30.03.2020 και 01.05.2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως κυρώθηκαν με τους ν.4682/2020, ν.4684/2020 και τον ν.4690/2020. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της εκάστοτε ρύθμισης.
  2. Με τις διατάξεις του άρθρου 291 «Επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 στις ρυθμίσεις των άρθρων 1-17 του ν.4321/2015 και των άρθρων 98-109 του ν.4611/ 2019» παρέχεται η δυνατότητα στους πληγέντες οφειλέτες με οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020 τις αναφερόμενες στον τίτλο του παρόντος άρθρου ρυθμίσεις καθώς και του ν.4469/2017 (62 Α’), να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο αυτό, καταβάλλοντας τη δόση του μηνός Νοεμβρίου 2020 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού. Η αίτηση του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και, σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ, κατά περίπτωση). Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
  3. Με τις διατάξεις του άρθρου 294 αναστέλλεται η ισχύς της περ. γ’ της παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (Α’107), ως προς τις προϋποθέσεις πιστοποίησης από ανεξάρτητο εκτιμητή και της παροχής εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του ίδιου νόμου, ήτοι την 27.10.2020. Η αναστολή καταλαμβάνει και τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις. Εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή εμπράγματες ασφάλειες που έχουν παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο αυτό εξακολουθούν να ισχύουν.

Τι ισχύει για πληττόμενους οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ

Παράλληλα, έχει δοθεί δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ που ήταν στους πληττόμενους τον περασμένο Απρίλιο, έλαβαν «πάγωμα» της ρύθμισής τους για 3 μήνες, αλλά έχασαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο τη ρύθμισή τους, για παράδειγμα τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η επανένταξη συντελείται με την απλή καταβολή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων της αναβιώσασας ρύθμισης παρατείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.

Περιθώριο για όσους δεν έχουν ακόμη ενταχθεί

Τέλος, δίνεται νέα παράταση έως 30 Απριλίου του 2021 στους ασφαλισμένους -κυρίως του ΕΤΑΑ- που είχαν υποβάλει εγκαίρως το 2019 την πρώτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων (αίτημα για τον προσδιορισμό της οφειλής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ), αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ ώστε να προχωρήσει το δεύτερο στάδιο της αίτησης για ρύθμιση. Γι’ αυτούς τους ασφαλισμένους-οφειλέτες, για τους οποίους η ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποδειχθεί τουλάχιστον «δύσκολη υπόθεση», η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δεύτερης αίτησης παρατείνεται έως τον Απρίλιο του 2021.

Παράταση για εργαζόμενους σε αναστολή

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται η καταβολή της δόσης Νοεμβρίου ρυθμίσεων και των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής οφειλών για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, με βάση πάντα τους ΚΑΔ που προβλέπονται στις ισχύουσες αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Στην απόφαση διευκρινίζεται πως τα στοιχεία των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή λαμβάνονται από την «Εργάνη» και φυσικά διασταυρώνονται.

Διευκρινίσεις για λογιστική μεταχείριση ενισχύσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στα βιβλία των επιχειρήσεων, των ενισχύσεων που λαμβάνουν από το κράτος δίδει η ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, με την υπ. αρ. Ε.2185/2020 εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται ότι τα ποσά που εισπράττονται από τους υποκείμενους στον φόρο που έχουν υποχρέωση για την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ως επιδότηση τόκων υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και ως κρατική συμμετοχή στο Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τέθηκε η σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή, η οποία έγινε με επιστροφή μέρους του Δώρου Πάσχα στους πληττόμενους εργοδότες σε χρήμα, καταχωρίζονται στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που εισπράττονται στους κωδικούς 310 και 312. Τα ποσά που εισπράττονται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, καταχωρίζονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και δεν συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό 312.

Τα ποσά που εισπράττονται ως ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν καταχωρίζονται στη δήλωση ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής τους. Κατά τον χρόνο που θα πληρωθούν οι όροι της μη επιστροφής μέρους του ποσού της ενίσχυσης, το ποσό που δεν επιστρέφεται καταχωρίζεται στους κωδικούς 310 και 312 της δήλωσης ΦΠΑ της οικείας φορολογικής περιόδου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS