Βρούτσης: Από Ιούνιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

Βρούτσης: Από Ιούνιο οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις

Ο Γιάννης Βρούτσης, αναφέρθηκε στις αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Εργασίας που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Αποτύπωμα» του Παύλου Τσίμα, αναφέρθηκε στις εισφορές και τις συντάξεις, αλλά και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, εκτιμώντας πως θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των συντάξεων «μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 252 ευρώ τον μήνα για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, επισημαίνοντας πως τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση «θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας», ερωτώμενος για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το σύνολο των δικαστικών διεκδικήσεων των συνταξιούχων.

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές
Ο κ. Βρούτσης επίσης αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, λέγοντας πως θα αποτελείται από έξι ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, τις οποίες θα επιλέγει ο ασφαλισμένος κάθε αρχή του έτους ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό και συμφέρον. Για τους 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σημείωσε ότι η κατώτατη εισφορά αυξάνεται στα 210 από 185 ευρώ, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα έχουν μειωμένη φορολόγηση και δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Οσον αφορά τους αγρότες, ο υπουργός είπε πως διατηρείται το προστατευτικό περιβάλλον σχετικά με τις μειωμένες εισφορές τους, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη στον νέο ασφαλιστικό νόμο για όσους συνταξιούχους αγρότες θέλουν να εργαστούν, ώστε να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Επίσης, όσον αφορά τον εκ νέου επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων (περίπου 4,5 εκατομμύρια συντάξεις εκ των οποίων 2,8 εκατομμύρια κύριες), ο υπουργός υπολογίζει πως οι ωφελούμενοι θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, ανέφερε πως περίπου 300.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα λάβουν από 5 έως 200 ευρώ, κατά περίπτωση. 

Παράλληλα, προανήγγειλε την απονομή, από την 1η Ιουνίου, της ψηφιακής σύνταξης και ενίσχυση των ρυθμών εκκαθάρισης των εκκρεμών ασφαλιστικών υποθέσεων (ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο), με προοπτική την έκδοση σύνταξης μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Ακόμη, προανήγγειλε την διατήρηση ως βάσης υπολογισμού της σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και του 14ου μισθού, την μείωση από την 1η Ιουλίου των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα με προοπτική σταδιακού περιορισμού κατά τέσσερις μονάδες, συνολικά, την εξέταση της μείωσης της εισφοράς υγείας για τους μισθωτούς, την επανεξέταση της βάσης υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η οποία περιορίζεται με βάση τις διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης από όσους πολίτες το επιθυμούν, συμπληρωματικά στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης.

Διαβεβαίωσε ότι η ενοποίηση ΕΦΚΑ με ΕΤΕΑΕΠ, δεν θα οδηγήσει και στην συγχώνευση της κύριας με την επικουρική σύνταξη και ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη έως το 2070.

Η αναφορά Βρούτση για το ασφαλιστικό
Για το ασφαλιστικό, ο υπουργός ανέφερε πως «φτάσαμε στο τέλος μιας δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής και καταλήγουμε σε ένα ασφαλιστικό που θα έχει διάρκεια, βιωσιμότητα, θα ξαναγίνει ελκυστικό, ο κόσμος θα αποκτήσει εμπιστοσύνη και δεν θα έχει ανατροπές. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό στην ιστορία που θα κατατεθεί στη Βουλή με πλήρη αναλογιστική μελέτη, κάτι που έλειπε στο παρελθόν».

Για το νόμο Κατρούγκαλου που δεν καταργήθηκε, αλλά διορθώθηκε, ο κ. Βρούτσης είπε: «Κάνουμε δομικές αλλαγές γιατί όταν αλλάξεις αυτή τη στιγμή τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού, όσο αφορά τις κύριες συντάξεις και το μετατρέψεις σε ένα ανταποδοτικό ασφαλιστικό, είναι μια δομική αλλαγή. Όταν στους ελεύθερους επαγγελματίες, 1.5 εκατ. πληθυσμό, αλλάζεις τη φιλοσοφία και από ένα συνδεδεμένο από τη φορολογία σύστημα το πας σε ένα καθαρά ελεύθερο σύστημα, που ο καθένας μπορεί να επιλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού. Πριν το νόμο Κατρούγκαλου ήταν οι ονομαζόμενες κλάσεις, που συνδεόταν με τα χρόνια (πλήρωνες περισσότερο αν είχες περισσότερα χρόνια στο επάγγελμα). Μετά πήγαμε στο νόμο Κατρούγκαλου που συνδέεται με το εισόδημα. Τώρα πάμε σε ένα σύστημα 7 ελεύθερων κατηγοριών, που ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει στην αρχή κάθε χρόνου ελεύθερα, τη κατηγορία που θέλει, και να τη διατηρήσει όλο το χρόνο».

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις
Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε για όσους συνταξιούχους είπαν ότι βρήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αύξηση ένα ευρώ ή 15, ότι «ο νόμος δεν ψηφίστηκε ακόμα. Αυτά τα ποσά που είδαν οι συνταξιούχοι αυτό το διάστημα, είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν μέχρι 1000 ευρώ, πήραν όλοι 15 ευρώ αύξηση και οι από 1000 ευρώ και άνω πήραν από ένα έως 10 ευρώ. Αυτές οι αυξήσεις αφορούν την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Ο ασφαλιστικός νόμος δεν έχει πάει ακόμα στη Βουλή».

Διευκρίνισε μάλιστα, πως όσοι έχουν πάρει σύνταξη με αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα πάρουν και αυτοί αναδρομικά από 1/10.

Βρούτσης: Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ 

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ευελπιστεί πως οι συντάξεις και τα αναδρομικά θα κατατεθούν έως τον Ιούνιο. «Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός γιατί μετά τη ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσουν κάποια στάδια. Πρώτα να βγει το φύλλο της κυβέρνησης και μετά να προετοιμαστεί ο νέος e-ΕΦΚΑ, να κάνει επανα-υπολογισμό των συντάξεων. Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό. Πρέπει να δοθούν και τα αναδρομικά μαζί από 1/10 και φυσικά οι νέες συντάξεις. Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ, όλα είναι εκεί, έτοιμα να δοθούν», ξεκαθάρισε, ενώ διευκρίνισε πως παραμένει και ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Τέλος, για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και η κυβέρνηση «πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση και να βγάλει το νέο νόμο πάνω στην απόφαση της Δικαιοσύνης».

«Κόβεται η περικοπή των 1300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής και είναι ένας αριθμός που θα προσεγγίσει τις 280-300.000, οι οποίοι θα πάρουν ένα ποσό από πέντε έως 200 ευρώ μεσοσταθμικά, με μέση τιμή τα 99,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά θα δοθούν μαζί με τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων με μία δόση την ημέρα που θα δοθούν όλα και θα καταβληθούν από 1/10/2019 αναδρομικά», τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ενοποιηθεί η κύρια με την επικουρική σύνταξη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS