Aυξήσεις στις συντάξεις και «προσωπική διαφορά» -Τι ισχύει, δείτε παραδείγματα

Aυξήσεις στις συντάξεις και «προσωπική διαφορά» -Τι ισχύει, δείτε παραδείγματα

Περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους, μετά από 10 χρόνια, είδαν περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, στην καταβολή των συντάξεων της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο κάποιοι από τους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση στον λογαριασμό τους. Για τις αυξήσεις στις συντάξεις, ποιοι τις δικαιούνται, πώς λειτουργεί η προσωπική διαφορά, με αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ η εργατολόγος Μάρλεν Ασημακοπούλου.

Προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πάρα πολύς κόσμος βέβαια, περίμενε περισσότερα. Το λέγαμε συνεχώς το προηγούμενο διάστημα, αλλά ξέρετε, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Οπότε πάρα πολλοί συνταξιούχοι που το είχαμε πει ότι στο ενημερωτικό τους σημείωμα εδώ και πάρα πολύ καιρό, αν δουν από κάτω αυτή την προσωπική διαφορά, αυτή την πονεμένη ιστορία, γι αυτό και εμείς το έχουμε προσδιορίσει πάρα πολλές φορές ότι 910.000, είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο. Είναι πάρα πολύς κόσμος που έχουν δει στο ενημερωτικό τους σημείωμα στην εκτύπωση ότι είχαν θετική προσωπική διαφορά μεγάλη, δεν θα έβλεπαν απολύτως τίποτα στο ΑΤΜ.

Ποιοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις

«Γύρω στις 200.000 το έχουν πάρει, δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα. Και να πούμε ότι αυτή τη στιγμή όταν λέμε προσωπική διαφορά και θέλω να το τονίσω αυτό, επειδή κάποιος μπορεί να νομίζει ότι έχει προσωπική διαφορά κάποιος που είναι πάνω από 1.500 ευρώ, η μεγάλη σύνταξη κλπ. Καμία σχέση απολύτως.

Υπάρχουν συντάξεις και είναι κάτι που το έχω πει πολλές φορές και εκεί πρέπει να δείχνεται μεγαλύτερη ευαισθησία. Κυρίως οι συντάξεις αναπηρίας. Αυτή τη στιγμή δηλαδή αυτό το διάστημα βλέπουμε ότι οι χαμένοι αυτών των αυξήσεων είναι αυτοί που λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας από 600 ευρώ σύνταξη. Αυτό θα σας πω 600 ευρώ σύνταξη και έχουμε προσωπική διαφορά 170 ευρώ, αν είναι ποτέ δυνατόν γιατί υπάρχει ένας υπολογισμός λάθος και πρέπει να γίνει κάτι.

Συντάξεις και παραδείγματα

Αν δουλεύετε 45 χρόνια, για παράδειγμα λοιπόν, θα έχετε και μια πολύ μεγάλη τιμωρία γιατί από τα 40 χρόνια και πάνω ο συντελεστής αναπλήρωσης αρχίζει και μειώνεται. Οπότε αν τα πούμε και αυτό ότι μην εργάζεται κανένας μετά από 40 χρόνια, σας το λέω, θα έχετε μειώσεις, δεν θα έχετε αυξήσεις».

Ακολούθως η κ. Ασημακοπούλου ανέφερε ότι: «Είναι δυόμιση εκατομμύρια, οι οποίοι προσέξτε, θα πάρουν μία οποιαδήποτε από τις τρεις αυξήσεις δηλαδή ή το 7,75% ή αυτό που προέρχεται από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ή από τα 250 ευρώ που ήταν μέσα στα Χριστούγεννα, η παροχή που δόθηκε η έκτακτη, 1.340.000 λαμβάνουν διπλή αύξηση. Μπορεί να έχουν δηλαδή δύο από αυτές τις τρεις κατηγορίες που είναι πιο τυχεροί και πολύ λίγοι 185.000 περίπου είναι αυτοί που λαμβάνουν τριπλή αύξηση. Είναι ελάχιστοι να το πω και εγώ. Είναι μέσα σε όλο αυτό τον ωκεανό των συνταξιούχων είναι ελάχιστοι. Να πούμε λοιπόν ότι την βλέπουν στο ΑΤΜ περίπου 1.724.000.

Αυτοί είναι που στο ενημερωτικό τους σημείωμα έβλεπαν και το προηγούμενο διάστημα ότι έχουν ή μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά. Δεν είναι λίγοι και έχουμε περίπου και 1 στους 2 συνταξιούχους, στατιστικά το λέμε τώρα. Ίσως είναι και λίγο λιγότεροι να το πω εγώ, που αυτό θα το δουν στον χρόνο, στο ετήσιο σαν μια σύνταξη επιπλέον. Έτσι στη σύνταξη Φεβρουαρίου το είδαμε κιόλας. Εκεί βλέπετε συναντάμε τις αυξήσεις. Αυτές είναι διπλή αύξηση. Να το τονίσω πάλι γιατί πάλι θα έχουμε παράπονα τον επόμενο μήνα. Είναι διπλή η αύξηση που βλέπουν αυτή τη στιγμή δεν θα είναι αυτή τον επόμενο μήνα, θα είναι το μισό.

Πήραν απλά και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου γιατί δεν είχαν προλάβει τα συστήματα να ενημερωθούν 910.073, το είχαμε πει και προηγουμένως, δεν βλέπουν καμία απολύτως αύξηση γιατί δεν έχουν.

Να πούμε ότι εφαρμόζεται τόσο στην Εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη σε όλα τα ταμεία και σε όλες τις κατηγορίες συντάξεων, είτε είναι αναπηρίας είτε είναι γήρατος, είτε. χηρείας ,δεν αφορά τις επικουρικές. Δεν έχει καμία απολύτως αύξηση κανένας, όχι μόνο αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά στις επικουρικές, διότι τα Ταμεία δυστυχώς δεν έχουν αποθεματικά και προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να καλύψουν τέτοιες δαπάνες. Να πούμε τώρα ότι αυτές οι 910.073 που είπαμε με την προσωπική διαφορά, μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, περίπου 515.000 βλέπουν μία αύξηση. Είναι τόσο ανεπαίσθητη να πω εγώ γιατί είμαι πάντα ειλικρινής που είναι σαν να μην τη βλέπουν. Γι’ αυτό και λένε κάποιοι ότι μα τι μας λένε; Ποιες αυξήσεις από την αύξηση με την κατάργηση;

Είναι ελάχιστο αυτό το πράγμα και 259.000 έχουμε μέσω της έκτακτης εισφοράς θα δουν και αυτοί την αύξηση. Να δούμε λίγο κάποια παραδείγματα που είναι λίγο ενδεικτικά με βάση και τις συντάξεις που συνήθως λαμβάνει ο κόσμος. Δεν είπαμε συντάξεις των 2.500 γιατί πραγματικά θα έχουμε αντιδράσεις. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Λοιπόν, μια σύνταξη 750 ευρώ με αύξηση 7,75 που σημαίνει να το πω ότι εδώ δεν έχουμε θετική προσωπική διαφορά, άρα την παίρνει ολόκληρη αυτός ο συνταξιούχος, πάμε στα 808 ευρώ. Ναι, δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει σύνταξη παίρνει 750 ευρώ. Θα δουν αυτοί που δεν έχουν θετική προσωπική διαφορά, αυτοί που έχουν θετική προσωπική διαφορά και να το τονίσουμε, αυτή η αύξηση θα είναι λογιστική. Θα δουν δηλαδή στο ενημερωτικό τους σημείωμα ότι μειώνεται ή μηδενίζεται.

Δεύτερο παράδειγμα 1.100 ευρώ με 7,75 πάει στα 1.185. Ετήσιο όφελος 1020 ευρώ. Είναι αυτό που είπαμε πριν Είναι περίπου μιάμιση σύνταξη. Με την κατάργηση της ΕΑΣ εκεί αν έχουμε το πλαφόν, ανεβαίνουμε πάνω από τις 12.000 ευρώ. Εκεί θα δουν και 66 ευρώ, αύξηση που είναι σημαντική ετήσια. Το βλέπουμε, το τονίζουμε. Είναι ετήσιο τα 66 ευρώ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του μήνα πόσο μικρό είναι, πόσο μικρό πάμε ως 560 ευρώ, εδώ έχουμε θετική λοιπόν προσωπική διαφορά 79 ευρώ αύξηση μόνο λογιστική, θα δουν λοιπόν στο ενημερωτικό τους τη μείωση αυτών των ευρώ από το σύνολο της προσωπικής διαφοράς» είπε η εργατολόγος στην ΕΡΤ

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS