Κατάρτιση με επίδομα 1.000 ευρώ για 230.000 ανέργους και εργαζομένους – Ποια τα κριτήρια για τις αιτήσεις

Κατάρτιση με επίδομα 1.000 ευρώ για 230.000 ανέργους και εργαζομένους – Ποια τα κριτήρια για τις αιτήσεις

Επίδομα 1.000 ευρώ για κατάρτιση διάρκειας 3 μηνών (200 ώρες) σε αντικείμενα σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη οικονομία-επιχειρηματικότητα θα λάβουν ως τον Δεκέμβριο οι πρώτοι 230.000 εργαζόμενοι και άνεργοι που θα δηλώσουν συμμετοχή στα νέα προγράμματα κατάρτισης που έχουν σχεδιαστεί από το υπουργείο Εργασίας για 500.000 ωφελουμένους με χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το 2025.

Στις 27 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρώτο από αυτά τα νέου τύπου προγράμματα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και αφορά στην κατάρτιση 80.000 ανέργων με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει άλλο ένα για την κατάρτιση 150.000 εργαζομένων με χρηματοδότηση 188 εκατ. ευρώ.

Υστερούμε…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, μόνο το 51% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών έχει (τουλάχιστον) ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά στην Ε.Ε. στους Δείκτες Δεξιοτήτων, καθώς βρίσκεται στην 5η θέση από το τέλος όσον αφορά στη μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και στην τελευταία θέση στην αντιστοίχιση δεξιοτήτων.

Στο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 ανέργων μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τις 27 Ιουλίου και για ένα μήνα άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι, έχουν ηλικία άνω των 18 ετών και είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο έργο γίνεται ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr με κωδικούς TAXISnet.

ατά την υποβολή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισυνάψει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται (ταυτότητα, απολυτήριο Γυμνασίου, Λυκείου ή πτυχίο, κ.ά.) και επίσης να δηλώσει ότι δεν παρακολουθεί και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μέχρι τις 25 Αυγούστου, με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ, θα συγκροτηθεί το Μητρώο Ωφελουμένων και στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης.

Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.

Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 5 ευρώ την ώρα, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Συνεργασίες

«Οι άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν για πρώτη φορά τις πύλες των ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ -που θα καλύψουν 40.000 ανέργους- διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλει σχετικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε κοινωνικούς εταίρους, μέσα από τα προγράμματα των οποίων θα καλυφθούν οι υπόλοιποι 40.000 άνεργοι.

Καινοτομίες

Πιστοποίηση -διαβατήριο για την αγορά εργασίας

Οι καινοτομίες σε σχέση με την κατάρτιση που γινόταν στο παρελθόν είναι πολλές, με σημαντικότερες την παροχή κατάρτισης και από τα πανεπιστήμια αλλά και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων για το αν πράγματι βοηθούν ανέργους και εργαζομένους να πάρουν γνώσεις για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι οι άνεργοι κυρίως αλλά και οι εργαζόμενοι θα παίρνουν πιστοποίηση για την κατάρτιση που παρακολούθησαν και θα μετράει στην εύρεση εργασίας! Οι εργοδότες θα ζητούν πιστοποιητικά κατάρτισης και όσοι τα διαθέτουν θα είναι σε καλύτερη θέση για να διεκδικούν θέσεις εργασίας, έναντι όσων δεν έχουν περάσει από κατάρτιση σε αντικείμενο σχετικό με την εργασία τους.

Η πιστοποίηση θα δίδεται με ειδική εξέταση μετά το πέρας της 3μηνης κατάρτισης και η επιτυχής αξιολόγηση σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι προϋπόθεση και για τη χορήγηση του 30% της επιδότησης, καθώς οι καταρτιζόμενοι θα λαμβάνουν το 70% της επιδότησης, δηλαδή 700 ευρώ, με το που θα τελειώνει το πρόγραμμα, και το 30%, δηλαδή τα υπόλοιπα 300 ευρώ, εφόσον περάσουν τις εξετάσεις και πάρουν το πιστοποιητικό. Οσοι δεν περάσουν τις εξετάσεις θα πάρουν τα 700 ευρώ και βεβαίωση συμμετοχής στην κατάρτιση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ