Βρετανία: «Η Μόσχα σχεδιάζει κατοχή στην Ουκρανία με φιλορώσο ηγέτη» – Νέος κύκλος έντασης

Βρετανία: «Η Μόσχα σχεδιάζει κατοχή στην Ουκρανία με φιλορώσο ηγέτη» – Νέος κύκλος έντασης

Η Βρετανία κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, πυροδοτώντας, με μια ασυνήθιστη κίνηση, έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης, καθώς και τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνεχίζει το κείμενο. Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, «ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), του Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρει το Λονδίνο, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται πάντα ανεπτυγμένοι στα ουκρανικά σύνορα.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία. Η αξίωση αυτή χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τη Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.

Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν την ώρα που επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σόιγκου, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας –για πρώτη φορά από το 2013–, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο η πρόσκληση αυτή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες. «Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα φέρνουν στο φως το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία και τον τρόπο που σκέπτεται το Κρεμλίνο», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Λιζ Τρας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αξίωσε η Μόσχα να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να «πάρει τη διπλωματική οδό», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι «κάθε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος με οδυνηρά κόστη».

Τη βρετανική ανακοίνωση σχολίασε και η Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Ανοησίες», απαντά η Μόσχα
Η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ήρθε με μεταμεσονύκτιο σχόλιό του, χαρακτηρίζοντας «παραπληροφόρηση» την ανακοίνωση του βρετανικού Φόρεϊν Όφις.

«Η διακινούμενη από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραπληροφόρηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τους Αγγλοσάξονες ασχολούνται με την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία. Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία αναμένει «επικοινωνιακές ή και στρατιωτικές προβοκάτσιες από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία» την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (4η Φεβρουαρίου), διαψεύδοντας παράλληλα δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «δήθεν ζήτησε από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η κυρία Ζαχάροβα υποστήριξε με ανάρτησή της στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι «αυτό πλέον δεν είναι ψευδής είδηση, πρόκειται για επικοινωνιακή ειδική επιχείρηση των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών με τη βοήθεια του εν λόγω ΜΜΕ». «Ψευδή είδηση και προβοκάτσια» χαρακτήρισε το δημοσίευμα και η πρεσβεία της Κίνας στη Μόσχα σε δική της ανακοίνωση. Tο ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει «τοξική επικοινωνιακή εκστρατεία» εναντίον της Ρωσίας. «Αντί να κάνουν παύση και να συγκεντρωθούν στις απαντήσεις επί της ουσίας των ερωτημάτων τα οποία τέθηκαν με τα ρωσικά έγγραφα, ο Λευκός Οίκος και οι δυτικοί σύμμαχοί του ξεκίνησαν μια άκρως τοξική επικοινωνιακή-προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία παρουσιάζει τη χώρα μας ως ‘επιτιθέμενο’, ‘εχθρό της πολιτισμένης Ευρώπης’ ως ‘απειλή’ για τη διεθνή σταθερότητα», κατήγγειλε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS