Ο Τσαβούσογλου προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου με τον Δένδια τις επόμενες εβδομάδες - Νέο άνοιγμα στην ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου με τον Δένδια τις επόμενες εβδομάδες - Νέο άνοιγμα στην ΕΕ

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια με στόχο την έναρξη ελληνο-τουρκικού διαλόγου προανήγγειλε τις προσεχείς εβδομάδες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα, τώρα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που είναι προσωπικά πολύ καλός μου φίλος», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.
Μετά το άνοιγμα προς τη Γαλλία ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πορτογαλική προεδρία συνιστά παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα του λόγω της «ισορροπημένης, αντικειμενικής στάσης» της Πορτογαλίας στα τρέχοντα ζητήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης. Σημείωσε δε ότι οι δύο πλευρές δεν πρέπει να εστιάζουν μόνον στα προβλήματα στις σχέσεις τους, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η συμφωνία για το προσφυγικό. «Πρέπει να αναβιώσουμε αυτή τη συμφωνία γιατί το μεταναστευτικό είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα και λόγω της πανδημίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για χρόνια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», είπε ο Τσαβούσογλου. Και πρόσθεσε ότι «ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση της βίζας είναι κάτι που έχει υποσχεθεί η ΕΕ. Και στη διάρκεια των επόμενων συναντήσεων θέλουμε να δούμε σαφή βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτούς τους τομείς».

Ο Τσαβούσογλου τήρησε σκληρή στάση αναφορικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία υποστήριξε όλες τις πρωτοβουλίες για μια βιώσιμη λύση, αλλά όλες τους απορρίφθηκαν από τους Ελληνοκύπριους. «Η Τουρκία είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Ελλάδα και κάποιων άλλων και των Ελληνοκυπρίων αγνόησαν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Απέκλεισαν την Τουρκία απ’όλες τις πρωτοβουλίες κι η Τουρκία ήταν πολύ υπομονετική. Αλλά πρόσφατα, αναγκάστηκε να ξεκινήσει δικές της δραστηριότητες μέσα σε περιοχές της νόμιμης υφαλοκρηπίδας της», είπε, προσθέοντας ό τι θα είναι χάσιμο χρόνου οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης για το Κυπριακό, όπως έγινε εδώ και 52 χρόνια.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ