Τραμπ: Δεν ξέρουμε αν ήταν ατύχημα ή επίθεση η έκρηξη στη Βηρυτό

Τραμπ: Δεν ξέρουμε αν ήταν ατύχημα ή επίθεση η έκρηξη στη Βηρυτό

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες ότι οι εκρήξεις στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στο άκουσμα της είδησης της έκρηξης, είχε κάνει αρχικά λόγο για «φρικτή επίθεση». Οι αρχές του Λιβάνου ωστόσο αναφέρουν πως πρόκειται για ένα δυστύχημα, με τον Τραμπ να μαζεύει εν μέρει την δήλωση περί επίθεσης.

«Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

Αμφιβολίες του Πενταγώνου Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα». Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι οι προχθεσινές εκρήξεις, οι οποίες κατά τον, ακόμη προσωρινό, πιο πρόσφατο απολογισμό είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 113 άνθρωποι και άλλοι 4.000 να τραυματιστούν, οφείλονταν στην ανάφλεξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου σε αποθήκη στο λιμάνι. Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται τόσο ως χημικό λίπασμα, όσο και ως εκρηκτική ύλη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS