Τουρκία: Επανέρχεται στη ρητορική των προκλήσεων - «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

Τουρκία: Επανέρχεται στη ρητορική των προκλήσεων - «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα»

Ανεβάζει ξανά τους τόνους στις σχέσεις της με την Ελλάδα η Τουρκία μετά από μια περίοδο ηρεμίας.

«Η Άγκυρα εύχεται μεν να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Zεκί Ακτούρκ, από την άλλη, όμως, ανέβασε τους τόνους τονίζοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων, αλλά στην Βόρεια Κύπρο», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Μέσα σε όλα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της γειτονικής χώρας, Zεκί Ακτούρκ, μίλησε πάλι για «δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και σε Τουρκία».

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με το τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων μας, προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα και στην Πατρίδα των Αιθέρων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”».

«Δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και σε Τουρκία»

Ο Ζεκί Ακτούρκ έκανε αναφορά και στον διάλογο, αλλά και τον πλούτο σε Αιγαίο και Μεσόγειο. «Ευχή μας είναι, την προσεχή περίοδο να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλων διαλόγου. Επίσης ευχόμαστε τη δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου της περιοχής, έτσι ώστε οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

«Δεν βιαζόμαστε για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Ζεκί Ακτούρκ, λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, έκανε αναφορά και στις ενστάσεις της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και τόνισε ότι η χώρα του δεν βιάζεται για το όλο θέμα.

«Μας προβληματίζει ότι η Σουηδία στο σύστημα ασφάλειας δεν παράγει έναν μηχανισμό που εμποδίζει τις προβοκάτσιες. Η ένταξη της Σουηδίας δεν πρέπει να αποτελεί κάποιο ρίσκο για τη Συμμαχία, αντιθέτως πρέπει συμβάλει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να ξέρουμε αν η Σουηδία θα είναι ασφαλής σύμμαχος για την Τουρκία. Είναι συζητήσιμο πως μια χώρα θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όταν διευκολύνει την τρομοκρατία και επιτρέπει τις διαδηλώσεις τους. Μιλάμε για τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της χώρας μας και την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ζητήματα ασφάλειας του λαούς και του κράτους μας. Δεν δεχόμαστε τη μέθοδο της πίεσης του χρόνου», είπε.

Παράλληλα συνεχίζεται το σκληρό παζάρι από τον Ερντογάν με στόχο τα F-16 που περνά από την ένταξη της Σουηδίας. Μάλιστα, τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Πυρά Ερντογάν κατά Ιμάμογλου και Γιαβάς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέα επίθεση στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Ιμάμογλου και Γιαβάς αντίστοιχα, οι οποίοι αποτελούν εχθρούς του.

«Στόχος η λύτρωση της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης από τους δημάρχους» είπε χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για τις τοπικές δηλαδή τις δημοτικές εκλογές. Οι πόλεις οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος περιμένουν τη λύτρωση, καθώς καθημερινά χάνουν αίμα. Οι δήμαρχοι των πόλεων αυτών αντί να ασχοληθούν με την εξυπηρέτηση των πολιτών ασχολούνται με τη μάχη της εξουσίας. Ο λαός περιμένει εξυπηρέτηση αυτοί ασχολούνται με τις εσωκομματικές διαμάχες. Δυο από αυτούς, επί τρεις μήνες ασχολήθηκαν με στόχο να γίνουν αντιπρόεδροι, έκαναν περιοδείες σε διάφορες πόλεις, αλλά ξέχασαν τους δρόμους των δικών τους πόλεων. Αν θέλει ο Αλλάχ στις 31 Μαρτίου του 2024 θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κακή πορεία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ