Στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ νοτίως της Κρήτης - Αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ νοτίως της Κρήτης - Αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Μηνύματα υπέρ της Ελλάδας και με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η κίνηση του Ισραήλ να δεσμεύσει με άδεια της Αθήνας, δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ.

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Αντι-NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Παράλληλα, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.

Η Ελλάδα επενδύει στις συμμαχίες της

Με δεδομένες τις προκλήσεις, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

Σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας ζητά ο Δένδιας

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας, που θα μετάσχει στη σύνοδο του ASEAN στην Καμπότζη, έχει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ανάγκη για σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας, ακόμνη και από χώρες που δεν το έχουν υπογράψει, ως μέρος εθιμικού δικαίου, που δεσμεύει όλες τις πλευρές.

Επίσης, στη σκιά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας θα θέσει το ζήτημα του αναθεωρητισμού.

Άλλωστε, ο κ. Δένδιας από την Πνομ Πενχ υπενθύμισε ότι η αμφισβήτηση των συνόρων του διεθνούς δικαίου μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες την παγκόσμια κοινότητα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS