Βίντεο-σοκ: Ταλιμπάν βασάνισαν με καλώδια δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

Βίντεο-σοκ: Ταλιμπάν βασάνισαν με καλώδια δημοσιογράφους που κάλυπταν διαδήλωση γυναικών στην Καμπούλ

Άγριο ξυλοδαρμό με καλώδια υπέστησαν δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν από Ταλιμπάν επειδή κάλυπταν τις διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ.

Την περασμένη Τετάρτη διαδηλώτριες κατέβηκαν για δεύτερη συνεχή μέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά απωθήθηκαν βίαια από μαχητές Ταλιμπάν, που έδειραν δημοσιογράφους και οδήγησαν ξένους ανταποκριτές σε αστυνομικά τμήματα. Σύμφωνα με τους Los Angelest Times οι διαδηλώτριες φώναζαν συνθήματα για τον αποκλεισμό γυναικών και μελών της σιϊτικής μειονότητας Χαζάρα – συχνού στόχου των Ταλιμπάν – από τη μεταβατική κυβέρνηση, όταν παρενέβησαν ισλαμιστές και προσπάθησαν να τις απωθήσουν.

Λίγο παρακάτω άλλη ομάδα Ταλιμπάν έστρεψε την προσοχή τους σε δημοσιογράφους που κάλυπταν τη διαδήλωση, τους περικύκλωσαν κι άρπαξαν τη μία από τις κάμερες των δύο ρεπόρτερ των LA Times, ενώ οδήγησαν τους ίδιους στην αστυνομία και συνέλαβαν αρκετούς Αφγανούς. Κι ενώ στους ξένους ανταποκριτές επετράπη να φύγουν αφού προηγουμένως έσβησαν από τις κάμερες όλες τις εικόνες, οι Αφγανοί συνάδελφοί τους παρέμειναν στο αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσά τους ο 20χρονος μοντέρ της εφημερίδα Etilaatroz, Τάκι Νταριάμπι, τον οποίο έριξαν στο έδαφος, ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του. Όπως είπε ο ίδιος, τον έσυραν στη συνέχεια σε μια αυλή και του έριξαν νερό.

Μαζί του οι Ταλιμπάν έπιασαν και τον 28χρονο Νεμάτ Νακντί, και μολονότι οι συλληφθέντες φώναζαν ότι είναι δημοσιογράφοι, ουδείς έδινε σημασία. «Νόμισα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χλεύαζαν, ρωτούσαν αν τους βιντεοσκοπούσαμε». Ο Νακντί είπε στους New York Times ότι αντί να κοιτάξουν την ταυτότητά του, οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν ότι οργάνωσε τις διαδηλώσεις. «Με πήραν σ’ ένα δωμάτιο, μου έδεσαν τα χέρια μ’ ένα μαντήλι κι άρχισαν να με δέρνουν μ’ ένα καλώδιο». Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, επίσης συνελήφθησαν, αλλά όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά βίας μπορούσαν να βαδίσουν.

Ο εκδότης της εφημερίδας Etilaatroz, Ζάκι Νταριαμπί ανήρτησε στο Twitter βίντεο που δείχνει τον Τάκι Νταριάμπι να κουτσαίνει υποβασταζόμενος. Ο Νταριαμπί σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βασάνιζαν τους συναδέλφους του επί τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο λιποθύμησαν αρκετές φορές.

Η Human Rights Watch υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να επιτρέψουν την ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ, εφόσον σέβονταν τις «ισλαμικές αξίες», αλλά «ολοένα και συχνότερα εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν διαδηλώσεις», όπως δήλωσε η διευθύντρια αρμόδια για την Ασία της HRW, Πατρίτσια Γκόσμαν.

Προ ημερών οι Ταλιμπάν συνέλαβαν έναν εικονολήπτη του TOLO News, που κάλυπτε διαδήλωση στην Καμπούλ, για να τον αφήσουν τελικά ελεύθερο μετά από ώρες. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κι άλλοι ρεπόρτερ δέχθηκαν επιθέσεις ενώ κάλυπταν διαδηλώσεις στην Καμπούλ. Δύο εξ’ αυτών μιλώντας στο CPJ είπαν ότι τους οδήγησαν σιδηροδέσμιους στο Εθνικό Διευθυντήριο Ασφάλειας την Τετάρτη και ενώ τελούσαν υπό κράτηση «μαχητές Ταλιμπάν τους έριξαν στο έδαφος, τους χτύπησαν και κλώτσησαν τον έναν στο κεφάλι, τους ώμους, τη ράχη και τα πόδια και τον δεύτερο στο χέρι, το κεφάλι, το στήθος και την πλάτη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ