Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συναντώνται εκ νέου οι 27 - Μένει η έγκριση της συμφωνίας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Συναντώνται εκ νέου οι 27 - Μένει η έγκριση της συμφωνίας

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ κλήθηκαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι είναι πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απομένει πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

Νωρίτερα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε μέσω Twitter ότι είναι πλέον η ώρα «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής όδευε στην ολοκλήρωσή της.
«Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Έπειτα από 4 ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι ώρα να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», έγραψε η φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ηγέτες φέρονται να κατέληξαν σε συμβιβασμό όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, είπαν διπλωματικές πηγές.

Θα προβλεφθεί ότι οποιαδήποτε αναστολή ή μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εξαιτίας παραβιάσεων των αρχών του Κράτους του Δικαίου θα πρέπει να εγκρίνεται από ειδική, ενισχυμένη πλειοψηφία των κρατών μελών (το 55%, που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 65% του συνολικού πληθυσμού) της ΕΕ, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιβληθεί το μέτρο που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεχόμενο βέτο του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για το ζήτημα αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω όλη τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριληφθεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ