Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Βρήκαν κοινή συνισταμένη για την ενεργειακή πολιτική

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής: Βρήκαν κοινή συνισταμένη για την ενεργειακή πολιτική

Σε απευθείας μετάδοση η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, καθώς οι διαφωνίες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης συνεχίζονται.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής, εν μέσω των διαβουλεύσεων, ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα.

Δημοσιογράφοι μεταδίδουν πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέντρο Σάντσεθ, προειδοποίησε τους άλλους ηγέτες πως θα ασκήσει βέτο στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υιοθετηθούν μέτρα στο κείμενο συμπερασμάτων τα οποία θα ικανοποιούν τα αιτήματα της χώρας σχετικά με την ενέργεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν διάβασε ανάρτηση δημοσιογράφου στο Twitter, η οποία διέρρευσε την πληροφορία περί άσκησης βέτο.

Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, οι εργασίες της Συνόδου έπαυσαν προσωρινά. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα, να καθαρίσει το μυαλό μου, και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο κ. Σάντσεθ, βγαίνοντας από την αίθουσα. 

Η Σύνοδος επανήλθε ύστερα από λίγο, καθώς οι «27» επέστρεψαν στο τραπέζι και η συνεδρίαση συνεχίστηκε, σε τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με την «El Pais», οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου επαναλήφθηκαν σε κλίμα μεγάλης έντασης, καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις της Ισπανίας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Τι ζητούν Ισπανία-Πορτογαλία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, αλλά και η Πορτογαλία, έχουν συγκεκριμένα αιτήματα και ζητούν να μπουν σε ένα καθεστώς εξαίρεσης, καθώς, λόγω της γεωμορφολογίας (Πυρηναία όρη που χωρίζουν την Ιβηρική με τη Γαλλία) Πορτογαλία και Ισπανία δεν είναι συνδεδεμένες με το ενεργειακό δίκτυο και επιθυμούν εξαίρεση από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας. Η Σύνοδος προσπαθεί τώρα να βρει μια αποδεκτή πρόταση για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς οι δύο χώρες αυτές εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του France 24, να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν στη «μείωση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τις εταιρείες και τους καταναλωτές» και ότι «δεν επηρεάζουν τις εμπορικές συνθήκες».

Το κλίμα στους «27» είναι τεταμένο, καθώς ο Σάντσεθ με τον Πορτογάλο Κόστα επιμένουν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε δεν συναινούν.

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύονται να βρουν κοινή γραμμή, καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο η Ευρώπη επιχειρεί να μετριάσει την παροχή ενέργειάς της από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός παραμένει άπιαστος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων, δεν υπήρχε πρόβλεψη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Έχουν ήδη εκφραστεί διχογνωμίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός, πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς ωστόσο να «γονατίσουν» οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την πρόταση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και για την ανάγκη αντιμεώπισης της μετακύλισης των τιμών του αερίου στην αγορά του ηλεκτρισμού και στους καταναλωτές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ