Σχέδιο «Μάρσαλ» τρισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας προωθεί η Ευρώπη - Ο ρόλος των τραπεζών της Δύσης

Σχέδιο «Μάρσαλ» τρισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας προωθεί η Ευρώπη - Ο ρόλος των τραπεζών της Δύσης

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου τύπου «Μάρσαλ» ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Ευρώπη προτίθεται να προσφέρει την ισχύ του δανειστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνει μόνη της στην πληρωμή του τεράστιου λογαριασμού, που προέβλεψε ότι μπορεί να ανέλθει σε τρισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ότι πρέπει να είναι μια παγκόσμια προσπάθεια διάσωσης.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Μάρσαλ, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ χορήγησαν στην Ευρώπη οικονομική και τεχνική βοήθεια ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (με σημερινά δεδομένα) σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα κοστίσει... τρισεκατομμύρια

Αναφερόμενος στην ανάγκη για ένα ανάλογο πρόγραμμα για την Ουκρανία, ο Χόγερ είπε στο Reutersπως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας είχε συζητηθεί σε πρόσφατες συναντήσεις στα Ηνωμένα Έθνη, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσινγκτον.

«Πόσο θα κοστίσει να ξαναχτίσουμε, να ανοικοδομήσουμε τη Ουκρανία; Οι εκτιμήσεις για τα νούμερα ποικίλλουν.... όμως ένα πράγμα είναι αρκετά σαφές για εμένα: Δεν μιλάμε για εκατομμύρια, αλλά για τρισεκατομμύρια», δήλωσε ο Χόγερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί των ημερών του Χέλμουτ Κολ στην καγκελαρία.

Τα σχόλια του Χόγερ υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον διαρκώς αυξανόμενο αντίκτυπο του πολέμου, χρησιμοποιώντας ως όχημα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συνήθως χρηματοδοτεί έργα υποδομών όπως δρόμους και γέφυρες.

«Είναι πρόκληση για όλον τον ελεύθερο κόσμο να διασφαλίσει ότι θα δοθεί αυτή η στήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ. «Οι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Χόγερ και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που θα αφορά ένα παγκόσμιο κοινό και όχι απλά τους φορολογούμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πόλεμος συνεχίζεται, η αντιπαράθεση Ρωσίας-ΕΕ εντείνεται

Η συζήτηση εκτυλίσσεται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια όλο και πιο τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επέβαλε σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στην ομιλία του για την «Ημέρα της Νίκης», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στους στρατιώτες του πως πολεμούν για την πατρίδα τους, αλλά δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να προϊδεάζει για το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σερχίι Μαρτσένκο, δήλωσε ότι η οικονομία της πατρίδας του αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ φέτος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις έχει αναστείλει τη λειτουργία της, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι – γύρω στο 13% του πληθυσμού – έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το κόστος για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας ανέρχεται ήδη σε 500-600 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι τριπλάσιο του ΑΕΠ της πριν από τον πόλεμο. Η πρόβλεψη του Χόγερ υποδηλώνει ότι το κόστος αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις από τις μεγάλες τράπεζες της Δύσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δήλωσε ότι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου θα αφορά τις εγγυήσεις που θα πρέπει να προσφέρουν στο Κίεβο οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης που έχουν κρατική χρηματοδότηση, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν το Κίεβο να ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές δανεισμού, όπως έκανε το Ιράκ μετά τον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, προκειμένου να επιταχύνει την ανοικοδόμησή του.

«Αν θέλουμε να δελεάσουμε επενδυτές για να μας δώσουν τα χρήματά τους… τότε είναι απαραίτητο να τους δώσουμε εχέγγυα», είπε ο Χόγερ αναφερόμενος στις εγγυήσεις έναντι των μεγάλων απωλειών για τους επενδυτές.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει 1,5 δισεκ. ευρώ για την άμεση οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, πέραν της βοήθειας που έχει ήδη προσφέρει, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπήσυμφωνήσει στη χρήση αυτού του πακέτου.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχθηκε ότι η «μεγάλη αβεβαιότητα» τόσο για την Ουκρανία όσο και για τους επενδυτές αφορά στο κατά πόσο οι ρωσικές δυνάμεις θα απωθηθούν αποφασιστικά.

Ο Βέρνερ Χόγερ ανέφερε ότι η διεθνής βοήθεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει έργα σιδηροδρομικών υποδομών προκειμένου να μεταφερθεί η περυσινή συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας. Σημείωσε ότι μέρος της οικονομικής βοήθειας θα μπορούσε να δοθεί πριν ακόμη τελειώσει ο πόλεμος, π.χ. για την επισκευή γεφυρών σε ασφαλείς περιοχές της χώρας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS