Σεισμός στην Τουρκία: Πήρε τηλέφωνο μέσα από τα συντρίμμια με τη μύτη – Ιστορίες διάσωσης που συγκλονίζουν

Σεισμός στην Τουρκία: Πήρε τηλέφωνο μέσα από τα συντρίμμια με τη μύτη – Ιστορίες διάσωσης που συγκλονίζουν

Σεισμός στην Τουρκία. Ένα ολόκληρο χωριό έχει ισοπεδωθεί. Το Ορντέκ Ντεντέ, 30 χλμ. από το αεροδρόμιο του Καχραμανμαράς, δεν υπάρχει πια. Απ’ τους συνολικά 50 κατοίκους του, οι 33 έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια.

Ο Αλικάν επέζησε από θαύμα. Οι γονείς και η 16χρονη αδελφή του άφησαν την τελευταία τους πνοή παγιδευμένοι στο σπίτι τους, που κατέρρευσε. Λίγα μέτρα πιο κάτω, τρία ακόμη μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκαν κι εκείνοι...

 Ο Αλί μιλά αποκλειστικά στο Live News και την Άννα Μαρινάκη, περιγράφοντας τη φρίκη που έζησε. «Έχασα επτά άτομα από την οικογένειά μου. Την ώρα του σεισμού ήμουν κι εγώ μέσα στο σπίτι. Με έβγαλαν 8 ώρες μετά, από τα ερείπια, και ύστερα με πήγαν στο νοσοκομείο. 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο χωριό μου… Έχει γίνει μεγάλο κακό. Δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου…», δήλωσε.

 «Ήμουν στο δωμάτιό μου όταν έγινε ο σεισμός. Είχα ήδη σηκωθεί και θα ετοιμαζόμουν για να πάω στη δουλειά. Ορισμένα σημεία του σπιτιού κατέρρευσαν στον πρώτο σεισμό. Επειδή ήμουν ξύπνιος, πήγα να σώσω τους γονείς μου, που ήταν ξαπλωμένοι στο πίσω δωμάτιο, στο σαλόνι. Δεν μπορούσα όμως. Δεν άνοιγε η πόρτα. Κάτι είχε πέσει από πίσω».

 Ο Αλί, θυμάται τη μητέρα του να φωνάζει παγιδευμένη πίσω από την πόρτα του δωματίου κι εκείνος ανήμπορος, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να τη βοηθήσει…

 «Θυμάμαι, έφτανε στ’ αυτιά μου η φωνή της μητέρας μου πίσω από την πόρτα. Έλεγε "τι έγινε; Τι συνέβη;". Δυστυχώς, τους έβγαλαν έπειτα από 28, 29 ώρες, νεκρούς από τα συντρίμμια. Η βοήθεια ήρθε πολύ αργά».

Έζησε μόνο εκείνος…

Όσοι επέζησαν στο Ορντέκ Ντεντέ, τα έχουν πια χαμένα. Κάποιοι τριγυρνούν ανάμεσα στα συντρίμμια, κοιτώντας την απόλυτη καταστροφή. Από τα 120 σπίτια μόνο τα 5 άντεξαν στους φονικούς σεισμούς.

 Μόνο δάκρυα, για τα αδέλφια, τα παιδιά, τα εγγόνια… Θρήνος γι’ αυτούς που έσβησαν μέσα σ’ ένα λεπτό κι ένα χωριό δεν υπάρχει πια, σαν να έσβησε μονομιάς από τον χάρτη.

 Ο Αλί θυμάται τις στιγμές που έζησε κάτω από τα ερείπια. Παρέμεινε εγκλωβισμένος στα συντρίμμια για οκτώ ολόκληρες ώρες.

 «Όσο ήμουν εγκλωβισμένος, έγιναν άλλοι δύο σεισμοί, έπεσαν κοντάρια στο κεφάλι μου. Εκείνη την ώρα άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνό μου. Από θαύμα έπεσε δίπλα μου, αλλά μέσα σε αυτήν τη σύγχυση μου ήταν αδύνατο να το βρω. Τελικά, κατάφερα και πήρα τηλέφωνο με τη μύτη μου και ζήτησα βοήθεια από τα ξαδέλφια μου και τις μονάδες χωροφυλακής», δήλωσε στο MEGA.

 Με όσα μέσα διέθεταν, τα ξαδέλφια του 20χρονου Αλί και κάποιοι διασώστες ξεκίνησαν τις προσπάθειες να τον απεγκλωβίσουν.

 «Οι διασώστες πάλεψαν αρκετή ώρα. Όλο το βάρος είχε πέσει στα πόδια μου. Είχαν σπάσει. Δεν ήταν εύκολο να βγω έξω, γιατί συνεχώς έπεφταν πάνω μου κοντάρια και πράγματα. Έβαζα δύναμη και προσπαθούσα… κατάφεραν να με απεγκλωβίσουν με ένα μικρό σκαπτικό εργαλείο…», είπε ο Αλί.

 Ο Αλί στάθηκε τυχερός. Αν και βαριά χτυπημένος στα πόδια, σώθηκε και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Εκεί έμαθε ότι όλη η υπόλοιπη οικογένειά του δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

 «Νιώθω απαίσια για όσα έζησα»

«Η θλίψη μου είναι τεράστια», είπε στο MEGA o Αλί και περιέγραψε πως ήταν εγκλωβισμένος στα συντρίμμια για 8 ώρες, μέχρι να τον απεγκλωβίσουν οι διασώστες.

 «Αυτό που έζησα ήταν κάτι αρκετά δύσκολο. Βρισκόμασταν στο χωριό, στο σπίτι μου, ήταν επτά πολύ κοντινοί μου συγγενείς, τους οποίους έχασα όλους. Έπειτα έμεινα εγκλωβισμένος και με διέσωσαν 8 ώρες μετά. Έζησα πολύ δύσκολα πράγματα και νιώθω απαίσια όσο τα σκέφτομαι. Αυτό ήταν μία τρομερή καταστροφή. Ο Θεός να συγχωρέσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε.

 Ο Αλί κατάλαβε τον σεισμό, καθώς ήταν ξύπνιος, και έτρεξε να σωθεί όταν κατάλαβε τι συμβαίνει. Όμως, χτύπησε το κεφάλι του και έχασε τις αισθήσεις του. Ξύπνησε όταν άκουσε το τηλέφωνό του να χτυπάει. Ήταν ο ξάδερφός του, ο οποίος τον καλούσε και αμέσως ζήτησε βοήθεια.

 «Φώναζα για βοήθεια, να με σώσουν. Ήταν τα ξαδέρφια και οι θείοι μου, που προσπάθησαν να με βγάλουν. Με πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο, η κατάσταση ήταν τραγική, δεν μπορώ να σας περιγράψω. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το τι συνέβη ακριβώς», είπε ο Αλί.

 Τις σορούς των συγγενών του τις έβγαλαν οι διασώστες από τα συντρίμμια 28 ώρες αργότερα. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Αλί σώθηκε και, όπως είπε ο ίδιος στο MEGA, δεν φεύγει από το πλευρό του.

 «Η επόμενη ημέρα όλης αυτής της καταστροφής θα περάσει δίπλα στον αδερφό μου», είπε ο Αλί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ