Σάνα Μάριν: «Στον πάγο» η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί εγκαίρως λύση για το τουρκικό βέτο

Σάνα Μάριν: «Στον πάγο» η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί εγκαίρως λύση για το τουρκικό βέτο

Για «πάγωμα» της διαδικασίας ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μίλησε η Σάνα Μάριν, αν δεν λυθεί το θέμα με το βέτο της Τουρκίας.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας εκτίμησε σήμερα ότι τα αιτήματα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να «παγώσουν», εάν δεν βρεθεί μια συμφωνία με την Τουρκία -η οποία μπλοκάρει επί του παρόντος τις υποψηφιότητές τους- πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, στα τέλη του μήνα.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν.

Φινλανδία: Ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με το τουρκικό βέτο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο. Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να ''παγώσει''» είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να ''παγώσει'' για κάποιο διάστημα» συνέχισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική».

Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

Σάνα Μάριν: Παίρνουμε στα σοβαρά το ζήτημα της Τουρκίας, αλλά πρέπει να προσπαθήσει να βρει λύση

Η πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε πει ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα.

«Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σκανδιναβούς ομολόγους της.

Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να μη λυθεί εγκαίρως, μέχρι δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, σπάζοντας την «παράδοση» της ουδετερότητάς τους, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σε αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS