«Η Ρωσία ίσως διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη» προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

«Η Ρωσία ίσως διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη» προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Προτείνει όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με άμεση στροφή προς την πυρηνική ενέργεια

Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προτείνοντας την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με άμεση στροφή προς την πυρηνική ενέργεια.Σύμφωνα με τους Financial Times, το συμπέρασμα του επικεφαλής του IEA εξάγεται μετά την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας να μειώσει κατά πολύ τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που το ρωσικό φυσικό αέριο κοπεί εντελώς» είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Μπιρόλ. «Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο περισσότερο θα καταλάβουμε τις ρωσικές προθέσεις»πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι οι πρόσφατες περικοπές στη ροή αερίου έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την Ευρώπη να προλάβει να αποθηκεύσει ενέργεια κι έτσι να μπορέσει η Ρωσία να εργαλειοποιήσει κατά τους χειμερινούς μήνες το αέριο» τόνισε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.

 

Σχέδιο 10 σημείων για ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Μαρτίου, όταν ακόμα ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν είχε συμπληρώσει ούτε μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε ανακοινώσει ένα πλάνο 10 σημείων, ώστε να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Για την ακρίβεια, η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου μέσα σε ένα χρόνο κατά 1/3 ή και παραπάνω, με την προϋπόθεση να μείνει προσηλωμένη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κρίνεται απαραίοτητη η ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης. Το σχέδιο 10 σημείων της ΙΑΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας) για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο περιλαμβάνει μια σειρά συμπληρωματικών ενεργειών που μπορούν να ληφθούν τους επόμενους μήνες, όπως είναι η στροφή περισσότερο σε άλλους προμηθευτές, η χρησιμοποίηση άλλων πηγών ενέργειας και η επιτάχυνση των προσπαθειών για παροχή στους καταναλωτές, επιχειρήσεις και βιομηχανία με τα μέσα να χρησιμοποιούν καθαρές και αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις στο φυσικό αέριο. Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο Fit for 55 της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των εκπομπών αερίων τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου. Η πρόοδος προς τις καθαρές μηδενικές φιλοδοξίες της Ευρώπης θα μειώσει τη χρήση και τις εισαγωγές φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου, αλλά η σημερινή κρίση εγείρει το συγκεκριμένο ερώτημα σχετικά με τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τι άλλο μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον για να μειωθούν.

«Κανείς δεν έχει πια αυταπάτες. Η χρήση των πόρων φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως οικονομικό και πολιτικό όπλο δείχνει ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα για να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ. «Το Σχέδιο 10 σημείων της ΙΑΕ παρέχει πρακτικά βήματα για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά πάνω από το ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ υποστηρίζει τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια με ασφαλή και προσιτό τρόπο. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει γρήγορα τον κυρίαρχο ρόλο της Ρωσίας στις ενεργειακές της αγορές και να ενισχύσει τις εναλλακτικές λύσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα» πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS