Σε απόγνωση ο Πούτιν: Η Ρωσία έχασε τανκς στην Ουκρανία και ξεθάβει «αρχαία» σοβιετικά άρματα μάχης T-62

Σε απόγνωση ο Πούτιν: Η Ρωσία έχασε τανκς στην Ουκρανία και ξεθάβει «αρχαία» σοβιετικά άρματα μάχης T-62

Ξεπερασμένα σοβιετικής κατασκευής τανκς Τ-62 φαίνεται ότι επιστρατεύει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη ότι μετά από τρεις μήνες πολέμου ξεμένει σιγά σιγά από άρματα μάχης.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει «σχεδόν 1.000 άρματα μάχης» μέχρι τώρα, ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με ανάρτηση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Facebook, οι εισβολείς επιστρατεύουν τώρα εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής. «Ως αποτέλεσμα των απωλειών στη διάρκεια εχθροπραξιών ο Ρώσος εχθρός αναγκάστηκε να ανασύρει από τις αποθήκες του τανκς T-62», ανέφερε.

Τέτοια τανκς εντοπίστηκαν πρόσφατα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μελιτόπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρητικά οι δυνάμεις της Ρωσίας διέθεταν κατά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου τεράστιο αριθμό θωρακισμένων, αλλά ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός διογκώθηκε πιθανώς λόγω της επιστράτευσης ξεπερασμένης τεχνολογίας σοβιετικών τανκς.

Δεδομένων των τεράστιων ρωσικών απωλειών σε τανκς στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, η επιστράτευση αρμάτων μάχης σοβιετικής εποχής ίσως να αποτελεί μια λύση για τη Μόσχα. Ένας λόγος για την ανάπτυξη τέτοιων τανκς ίσως να είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ρωσική αμυντική βιομηχανία ως αποτέλεσμα των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τον εφοδιασμό της με ορισμένα κρίσιμα ανταλλακτικά και πρώτες ύλες. Τον περασμένο Μάρτιο πληροφορίες ανέφεραν ότι η Uralvagonzavod, κύριος κατασκευαστής αρμάτων μάχης στη Ρωσία, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή ελλείψει υλικών.

Τα σοβιετικά τανκς Τ-62

Tα εν λόγω άρματα μάχης, εξελιγμένο μοντέλο της σειράς T-55, απέκτησαν μεγάλη φήμη στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Σχεδιάστηκαν ως μια πιο ευκίνητη και διαχειρίσιμη εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση ογκωδέστερων και πιο δυσκίνητων τανκς.

Τα Τ-62 ήταν εξοπλισμένα με ισχυρό πυροβόλο και καλύτερη θωράκιση από τα προηγούμενα και από τη στιγμή που ξεκίνησε η παραγωγή τους το 1962 υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν κάπου 20.000. Ωστόσο, τα τανκς αυτά δεν είχαν την ισχύ που επιθυμούσαν οι Σοβιετικοί σχεδιαστές οπλικών συστημάτων, λόγω δυσχερειών στα συστήματα στόχευσης του βασικού πυροβόλου τους, που εμπόδιζαν την εκπλήρωση των στόχων τους και γι’ αυτό σταμάτησε η παραγωγή τους το 1975.

Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας οι Σοβιετικοί ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω τανκς με ενισχυμένη θωράκιση, πιο ισχυρή μηχανή και καλύτερο σύστημα ελέγχου στόχευσης και πυρών.

Η «επάνοδος» των σοβιετικών τανκς

Τα Τ-62 έπαιξαν καίριο ρόλο στην εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και στον πόλεμο στην Τσετσενία τη δεκαετία του 1990, ενώ τα τανκς αυτά επιστρατεύτηκαν και στον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Σημαντικός αριθμός των τανκς αυτών εθεάθη για τελευταία φορά να φεύγει από τους χώρους αποθήκευσης στη Ρωσία, όταν η Μόσχα τα έστειλε στη Συρία προ διετίας.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter ο ιστορικός του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, Κρις Όουεν, σχεδόν 10.000 ρωσικά τανκς που βρίσκονται σε εφεδρεία, δεν είναι πλέον σε λειτουργική κατάσταση λόγω των φθορών που έχουν υποστεί από τις καιρικές συνθήκες και την πολυκαιρία και των ακατάλληλων συνθηκών φύλαξής τους.

Φωτογραφίες από στρατιωτικές αποθήκες στο Ουλάν Ουντέ της Μπουργιατίας στη Σιβηρία που είδαν το φως φέτος, απεικονίζουν έναν σημαντικό αριθμό τέτοιων τανκς παρατημένων σε υπαίθριο χώρο κι ευάλωτων έτσι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Άγνωστο παραμένει στο μεταξύ αν τα τανκς αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν Ρώσοι στρατιώτες ή θα παραδοθούν σε ρωσόφωνους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Όπως και να ‘χει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η επιστράτευση των T-62 δεν πρόκειται να λύσει διά μιας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις τους οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά θα τους προσφέρουν τους αριθμούς που χρειάζονται για στοχευμένες προελάσεις και καλύτερη προστασία των εδαφών που έχουν αυτή τη στιγμή υπό την κατοχή τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS