Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τους ναυάρχους - Ανάμεσά τους και ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει τους ναυάρχους - Ανάμεσά τους και ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

Με άμεσες συλλήψεις απαντάει το ερντογανικό καθεστώς στην προειδοποιητική επιστολή 103 αποστράτων ναυάρχων προς την τουρκική κυβέρνηση, για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και ισλαμοποίησης του στρατού.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων -στους οποίους συγκαταλέγεται ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιούρντενιζ- φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει συλλήψεις.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανάρτηση της συζύγου του στα social media, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πρωί της Δευτέρας τον Τζεμ Γκιούρντενιζ. «Πριν λίγο, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Γκιούρντενιζ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

https://twitter.com/rengin1964/status/1378916534538678272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1378916534538678272%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.parapolitika.gr%2Fdiethni%2Farticle%2F1104249%2Fragdaies-exelixeis-stin-tourkia-sullamvanoun-nauarhous-pou-summeteihan-sti-dilosi-ton-103%2F

Σημειώνεται ότι ο Γκιούρντενιζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ηταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, φέρεται να έχουν συλληφθεί κι άλλοι απόστρατοι ναύαρχοι.

Στην ανακοίνωσή τους, οι 103 απόστρατοι αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της. Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την ανακοίνωση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος», ενώ τονίζει με νόημα: «να ξέρετε τα όριά σας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS