Πούτιν: «Ξήλωσε» τον διοικητή του Στόλου του Ειρηνικού που παράκουσε τις εντολές του και δεν έστειλε πεζοναύτες στην Ουκρανία

Πούτιν: «Ξήλωσε» τον διοικητή του Στόλου του Ειρηνικού που παράκουσε τις εντολές του και δεν έστειλε πεζοναύτες στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να απέλυσε υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να στείλει άνδρες που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο 66χρονος ναύαρχος Sergei Avakyants «ξηλώθηκε» εντελώς ξαφνικά από τη θέση του διοικητή του ρωσικού στόλου στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με αναρτήσεις που δημοσιεύθηκαν σε λογαριασμούς στο Telegram ο ναύαρχος επεδίωκε να προστατεύσει τους άνδρες του προκειμένου να μην γίνουν «τροφή για τα κανόνια» στην Ουκρανία. Ο 66χρονος στρατιωτικός αξιωματούχος το προηγούμενο διάστημα είτε είχε υψώσει το ανάστημά του απέναντι στις διαταγές του Κρεμλίνου είτε έβαλε βέτο στην αποστολή των ανδρών του στην Ουκρανία. Ωστόσο όταν αναγκάστηκε να μην παρακούσει φέρεται να έστειλε στο μέτωπο όσους ήταν αναξιόπιστοι.

Πηγή του ρωσικού επιτελείου άμυνας ανέφεραν ότι ο Avakyants μιλώντας στον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας Nikolay Yevmenov του είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να καταστραφεί ο στόλος. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος εξαιτίας των απωλειών καθώς είχαν χάσει τη ζωή τους επίλεκτοι πεζοναύτες του.

Μάλιστα τον Φεβρουάριο το στρατιωτικό κανάλι Moscow Calling ανέφερε ότι «31 τεθωρακισμένα οχήματα της 155ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Vuhledar». Λίγο καιρό πριν πεζοναύτες της ταξιαρχίας έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας για τις ρωσικές τακτικές στο μέτωπο του πολέμου. καθώς μόλις σε τέσσερις μέρες σφοδρών μαχών στην Παβλίνκα σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αγνοούνται 300 άνδρες.

Στο μεταξύ η «δυσφορία» του ναυάρχου μεγάλωσε καθώς οι απώλειες αυξάνονταν. Είναι ενδεικτικό ότι αψήφισε τις εντολές του Κρεμλίνου και είπε ότι όσο εκείνος θα ήταν επικεφαλής του Στόλου του Ειρηνικού δεν θα έστελνε άλλους άνδρες στο μέτωπο. Σύμφωνα με μία έκθεση «αντιτάχθηκε στο αίτημα για «σχηματισμούς πεζικού με προορισμό την Ουκρανία από τους ναυτικούς πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και βοηθητικών σκαφών». Η απάντηση της Μόσχας ήταν το «ξήλωμά» του και η αποστολή του σε... διακοπές μέχρις ότου τοποθετηθεί σε άλλη θέση.

Για αυτήν την ανυπακοή, απολύθηκε και εστάλη σε διακοπές - αργότερα θα μετατεθεί σε έναν παρασκηνιακό διπλωματικό ρόλο στη Μόσχα. Πάντως διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας ανέφεραν ότι η απομάκρυνσή του οφειλόταν «μη ικανοποιητική κατάσταση προετοιμασίας του στόλου» και σε «πολλά λάθη της διοίκησης».

Μια άλλη εκδοχή ανέφερε ότι είχε συμπληρώσει την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει έναν ρόλο υπεύθυνο για τη στρατιωτική εκπαίδευση.

«Ο διοικητής του στόλου του Ειρηνικού Σεργκέι Αβάκιαντς έχει συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης [65 ετών] και στάλθηκε σε μια άξια ανάπαυση με τιμές», δήλωσε πηγή στο υπουργείο Άμυνας. Βέβαια η ηλικία δεν αποτελεί ιδιαίτερο εμπόδιο στη Ρωσία και ειδικότερα όταν πρόκειται για θέση ευθύνης. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είναι 67 ετών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι 70, ενώ ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB Alexander Bortnikov είναι 71 ετών. Παρόλα αυτά το πιθανότερο σενάριο για την απομάκρυνσή του να είναι αυτό της άρνησης αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS