Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Wagner δηλώνει ότι κατέλαβε το Σολεντάρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Wagner δηλώνει ότι κατέλαβε το Σολεντάρ

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν έσπευσε αργά το βράδυ της Τρίτης να ανακοινώσει πως οι δυνάμεις του έχουν τον έλεγχο της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι μάχες συνεχίζονται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ρωσικές πηγές.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε ότι το Σολεντάρ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του, οι οποίες περικυκλώνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες που αντιστέκονται. «Ο αριθμός των αιχμαλώτων θα ανακοινωθεί αύριο», ανέφερε σε δήλωσή του που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιδρυτής της Wagner και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τονίσει το Σάββατο ότι το Σολεντάρ είναι στρατηγικής σημασίας επειδή στην περιοχή υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων, λόγω των ορυχείων που βρίσκονται εκεί.

Η κατάληψη του Σολεντάρ από τη Ρωσία και των τεράστιων αλατωρυχείων της θα είχε συμβολική, στρατιωτική και εμπορική αξία για τη Ρωσία. Αλλά η κατάσταση μέσα και γύρω από την πόλη φαινόταν ρευστή.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίτερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα και τα μαχητικά Wagner είχαν πιθανώς πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Σολεντάρ έπειτα από τέσσερις ημέρες προέλασης.

Το σχόλιο του Πριγκόζιν ότι οι μάχες συνεχίστηκαν στο κέντρο του Σολεντάρ υποδήλωσε ότι ο ρωσικός έλεγχος ήταν ελλιπής, παρά τη δήλωσή του ότι όλη η πόλη ήταν στα χέρια της Wagner.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA εξέδωσε αργότερα αναφορά λέγοντας ότι ο όμιλος Wagner κατέλαβε τα αλατωρυχεία του Σολεντάρ έπειτα από «σκληρές μάχες». Τα αλατωρυχεία βρίσκονται στα προάστια της πόλης. Η Ουάσιγκτον είπε ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να θέλει προσωπικό έλεγχο των ορυχείων της περιοχής.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κρατάνε ακόμη τις θέσεις τους στην πόλη Σολεντάρ, παρά τη σφοδρότατη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωνε νωρίτερα χθες η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έγραψε αργά την Τρίτη στο Twitter: «Ακόμα και έπειτα από ανυπολόγιστες απώλειες, η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί μανιωδώς να καταλάβει το Σολεντάρ – την πόλη του μεγαλύτερου αλατωρυχείου στην Ευρώπη».

Η Ουκρανία είπε νωρίτερα οι δυνάμεις της εξακολουθούν να κρατούν τις θέσεις τους, αντικρούοντας κύμα ρωσικών επιθέσεων που επιδιώκουν την πρώτη τους νίκη στο πεδίο της μάχης εδώ και μήνες.

«Ο εχθρός αγνοεί τις μεγάλες απώλειες του προσωπικού του και συνεχίζει να εισβάλλει ενεργά», είπε η Ουκρανή υπουργός Άμυνας. «Τα σημεία κοντά στις θέσεις μας είναι γεμάτα με πτώματα νεκρών εχθρών. Οι μαχητές μας κρατούν γενναία την άμυνα».

Ο Ουκρανός αναλυτής, δημοσιογράφος και στρατιωτικός Τάρας Μπαρέζοβετς δήλωσε στο YouTube ότι η κατάσταση στο Σολεντάρ «αλλάζει γρήγορα, αλλά ο εχθρός έχει σημειώσει περιορισμένη επιτυχία».

«Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο Μπαχμούτ, αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να καταλάβουν το Σολεντάρ, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να προχωρήσει στο Μπαχμούτ», είπε.

Νωρίτερα, ορισμένοι εξέχοντες Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ζήτησαν προσοχή σχετικά με την κατάσταση στο Σολεντάρ, σημειώνοντας ότι οι έντονες μάχες στο κέντρο της πόλης και στα περίχωρά της συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ