«Nα κάνει μια επιλογή», υποστηρίζοντας εμπράκτως την Ουκρανία στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας ζήτησε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή», δήλωσε.
«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του, Η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.
Ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», επισήμανε.
«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας», συμπλήρωσε.
«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.
«Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.
Τι είναι ο «Σιδηρούς Θόλος»
O «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) είναι η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ από επιθέσεις που μπορεί να δέχεται με ρουκέτες και βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011.
Το πλέον εξελιγμένο και «έξυπνο» σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο, όπως κρίσιμες εγκαταστάσεις ή κατοικημένη περιοχή, εκτοξεύει πύραυλο να την αναχαιτίσει.
Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου εκατό άτομα επανδρώνουν κάθε πυροβολαρχία. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.
Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN.
Ένα σύστημα «Iron Dome» αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα που κατασκευάζει η «Rafael».
Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο σύστημα ελέγχου πυρός μέσω του οποίου προσδιορίζεται το πιθανό σημείο πρόσκρουσης.
Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.