Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκι» ΟΗΕ για Βρετανούς - «αρπακτικά» που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά Ουκρανές

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμπανάκι» ΟΗΕ για Βρετανούς - «αρπακτικά» που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά Ουκρανές

Ηχηρή προειδοποίηση στη βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να παρέμβει και να σταματήσει τη σύνδεση για φιλοξενία Ουκρανών γυναικών που κατάφεραν να διαφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, με ελεύθερους βρετανούς άνδρες, υπό τον φόβο πιθανής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).


Η προειδοποίηση ήρθε έπειτα από καταγγελίες ότι άνδρες-«αρπακτικά» χρησιμοποιούν το πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία» για να στοχοποιήσουν ευάλωτες γυναίκες,σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας στον Guardian. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο προαναφερθείς εκπρόσωπος είπε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια «πιο κατάλληλη διαδικασία σύνδεσης» που θα διασφαλίζει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά θα φιλοξενούνται από οικογένειες ή ζευγάρια.

Η σύσταση της παγκόσμιας υπηρεσίας για τους πρόσφυγες έρχεται έπειτα από αναφορές ότι ουκρανές πρόσφυγες, κυρίως ενήλικες, οι οποίες όμως ενίοτε συνοδεύονται από τα παιδιά τους, κινδυνεύουν από σεξουαλική εκμετάλλευση στη Βρετανία.

Επαρκείς δικλείδες ασφαλείας και μέτρα ελέγχου

Βάσει του προγράμματος της βρετανικής κυβέρνησης, «Σπίτια για την Ουκρανία», οι Βρετανοί οικοδεσπότες θα πρέπει να συνδέονται από μόνοι τους με τους Ουκρανούς πρόσφυγες, πράγμα που αφήνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εξαρτώνται από ομάδες στο Facebook, οι οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Μια υπηρεσία σύνδεσης που λειτουργεί με την υποστήριξη του κράτους έχει αναλάβει δράση μόλις την τελευταία εβδομάδα. Οι πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν στη Βρετανία, θα πρέπει να έχουν βρει οικοδεσπότη πριν υποβάλουν αίτηση για βίζα.

Σε ανακοίνωσή της, η UNCHR ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για επαρκείς δικλείδες ασφαλείας και μέτρα ελέγχου εκείνων που εκφράζουν την επιθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των προσφύγων. Παράλληλα, σημείωσε πως χρειάζεται και επαρκής υποστήριξη για εκείνους που αναλαμβάνουν φιλοξενία.

«Η σύνδεση χωρίς επαρκή επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των απειλών»

«Η UNHCR πιστεύει ότι απαιτείται η θέσπιση μιας πιο κατάλληλης διαδικασίας σύνδεσης που θα διασφαλίζει ότι οι γυναίκες και οι γυναίκες με παιδιά θα συνδέονται με οικογένειες ή ζευγάρια και όχι με μοναχικούς άνδρες».

«Η σύνδεση χωρίς επαρκή επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, που ήδη φέρουν το τραύμα του εκτοπισμού, του διαχωρισμού των οικογενειών τους και της βίας που έχουν υποστεί», ανέφερε εκπρόσωπος της UNHCR στη βρετανική εφημερίδα.

Κίνδυνος το πρόγραμμα να μετατραπεί σε «Εφαρμογή γνωριμιών για εμπόρους λευκής σαρκός»

Σημαντικές φιλανθρωπικές οργανώσεις η δράση των οποίων αφορά τους πρόσφυγες, έχουν εγείρει ανησυχίες για το πρόγραμμα σε επιστολή τους προς τον Μάικλ Γκοβ, τον Βρετανό υπουργό που ευθύνεται για την υλοποίησή του. Η Λουίζ Κάλβι, επικεφαλής ασφαλείας στην οργάνωση Refugee Action, δήλωσε στον Observer ότι υπάρχει κίνδυνος το πρόγραμμα να μετατραπεί σε «Εφαρμογή γνωριμιών για εμπόρους λευκής σαρκός».

Μια 32χρονη γυναίκα από τη Μπαχμούτ της Ουκρανίας που αναζητούσε σύνδεση με κάτοικο της Βρετανίας, έγραψε ότι έλαβε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου στο Messenger.

«Με προσέγγισε ένας μεγαλύτερος άνδρας από το Λονδίνο και μου είπε ότι θα πρέπει να κοιμάμαι στο υπνοδωμάτιο μαζί του, ρωτώντας με αν είμαι εντάξει με αυτό», έγραψε σε email στον Guardian.

«Έχω μεγάλο κρεβάτι. Μπορούμε να κοιμόμαστε μαζί»

Οι Sunday Times έγραψαν αυτή την εβδομάδα ότι δημοσιογράφος που προσποιούνταν ότι ήταν μια 22χρονη γυναίκα από το Κίεβο σε ανάρτηση στη μεγαλύτερη σχετική ομάδα του Facebook έλαβε μέσα σε λίγα λεπτά ένα πλήθος ανάρμοστων μηνυμάτων.

Ορισμένοι άνδρες υποστήριζαν ψευδώς ότι τα δυάρια διαμερίσματά τους διαθέτουν πολλές κρεβατοκάμαρες, ενώ άλλοι πρότειναν ευθέως στη δημοσιογράφο να κοιμάται μαζί τους. Ένας της έγραψε: «Έχω μεγάλο κρεβάτι. Μπορούμε να κοιμόμαστε μαζί». Ένας άλλος της έστειλε ηχητικό μήνυμα αναφέροντας: «Είμαι πρόθυμος να σε βοηθήσω και ίσως μπορείς να με βοηθήσεις κι εσύ».

Στη δήλωσή της, η UNHCR ήγειρε ανησυχίες και για τις συνέπειες σε περίπτωση που ο αρχικός οικοδεσπότης αποδειχθεί ότι απειλεί την ασφάλεια του πρόσφυγα, αλλά και για την ελάχιστη διάρκεια εξαμήνου του προγράμματος.

«Η UNHCR πιστεύει ότι απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση, προκειμένου εκείνοι που προτίθενται να διαθέσουν τα σπίτια τους να λάβουν μια πληροφορημένη απόφαση όταν δηλώνουν συμμετοχή. Η φιλοξενία ενός αγνώστου σε μια άδεια κρεβατοκάμαρα για μεγάλο διάστημα δεν είναι βιώσιμη για ορισμένους ανθρώπους», σημείωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Οργή και αντιδράσεις

Τα μεγάλα διαστήματα αναμονής στα οποία υποχρεώνονται οι Ουκρανοί που πριν λάβουν βίζα από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη οργή, ενώ η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίζεται.

Η Πρίτι Πατέλ, υπουργός εσωτερικών, απολογήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή για τις καθυστερήσεις, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής μόλις 12.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να φτάσουν στη χώρα.

Την Τρίτη υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο μόνιμος γραμματέας της Πατέλ κατηγορεί τον Γκοβ ότι εκφοβίζει αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών.

Όταν ο Guardian ζήτησε κάποιο σχόλιο επί της ανακοίνωσης της UNHCR, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε: «Οι απόπειρες εκμετάλλευσης των ευάλωτων είναι πραγματικά αποτρόπαιες – για αυτό και έχουμε σχεδιάσει ειδικές δικλείδες ασφαλείας στο πρόγραμμα ''Σπίτια για την Ουκρανία'', που περιλαμβάνουν την ενδελεχή έρευνα για την ασφάλεια και το παρελθόν όλων των οικοδεσποτών, τόσο από το υπουργείο εσωτερικών, όσο και από τοπικές αρχές».

«Τα συμβούλια πρέπει να επισκεφθούν τουλάχιστον μια φορά το σπίτι του οικοδεσπότη και να μιλήσουν μαζί του, ενώ έπειτα από την άφιξη των φιλοξενούμενων έχουν καθήκον να διασφαλίσουν ότι οι τελευταίοι είναι σώοι και ασφαλείς».

«Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με την οργάνωση Reset Communities and Refugees για να χρηματοδοτήσουμε και να παρέχουμε μια αρμόζουσα υπηρεσία τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους πρόσφυγες που θα διασφαλίζει ότι οι συνδέσεις είναι κατάλληλες, ασφαλείς και επιτυχείς. Η υπηρεσία αυτή θα εξετάζει την καταλληλότητα, θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα εκπαιδεύει τους οικοδεσπότες για να εξασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να υποστηρίζουν τους φιλοξενούμενούς τους».

Πηγή: Guardian

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ