Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε 55 πυραύλους - 350.000 σπίτια χωρίς ρεύμα στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εκτόξευσε 55 πυραύλους - 350.000 σπίτια χωρίς ρεύμα στο Κίεβο

Δεκάδες πύραυλοι χτύπησαν το πρωί κρίσιμες υποδομές, κυρίως ενεργειακές, σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ειδικότερα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία αναφέρει ότι εκτοξεύτηκαν 55 πύραυλοι, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς σε κάποια από τις περιοχές της Ουκρανίας, ωστόσο έχει διακοπεί το ρεύμα και η υδροδότηση, καθώς και οι συγκοινωνίες.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου Ζελένσκι Κίριλο Τιμοσένκο, ανακοίνωσε έκτατες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία λόγω των καταστροφών σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Νέα ανακοίνωση μετά τις επιθέσεις έκανε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, κάνοντας λόγο για διακοπές ρεύματος σε 350.000 οικίες.

«Συνεργεία προσπαθούν να αποκαταστήσουν την υδροδότηση στους σταθμούς το συντομότερο δυνατό. Προς το παρόν, λόγω ζημιών στην ενεργειακή εγκατάσταση κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών της πρωτεύουσας παραμένει χωρίς παροχή νερού.

Για κάθε ενδεχόμενο, σας ζητάμε να προμηθευτείτε νερό από τις πλησιέστερες αντλίες και σημεία πώλησης.

Οι ειδικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιστρέψει το νερό στα διαμερίσματα των κατοίκων του Κιέβου.

Οι μηχανικοί ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονται επίσης, για να αποκαταστήσουν το ρεύμα σε 350.000 σπίτια στο Κίεβο που έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός των επιθέσεων έως στιγμής από τις ουκρανικές αρχές έχει ως εξής:

• Στο Κίεβο, μια κρίσιμης σημασίας ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιές. Η πόλη αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

• Στην περιοχή Κιρόβγκραντ, αναφέρθηκε χτύπημα κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κρέμεντσουκ.

• Ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζια ανακοίνωσε χτύπημα σε υποσταθμό.

• Οι αρχές της περιοχής Τσερνίβτσι ανέφεραν ζημιές σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

• Επιπλέον, οι αρχές των περιοχών Ζίτομιρ, Λβοβ, Ρίβν και Μικολάιβ ανέφεραν επίσης εκρήξεις χωρίς περαιτέρω πληροφορίες για τις συνέπειες

Καπνός φαινόταν να υψώνεται νωρίτερα πάνω από το Κίεβο, έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20. Την είδηση επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Κίεβου.

«Τα ρωσικά πλήγματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή είναι τρομοκρατία και προσπάθεια παγώματος εκατομμυρίων αμάχων. Θέλουν να αφήσουν τους ανθρώπους χωρίς φως, νερό και αποχέτευση - το χειμώνα, στο κρύο. Είναι γενοκτονία. Ένα ολόκληρο έθνος στο κέντρο της Ευρώπης δολοφονείται», τόνισε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Άντον Γκεραστσένκο.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ πως ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια «σφοδρή επίθεση» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι μια στρατιωτική μονάδα από το Τσοπ στη δυτική Ουκρανία επιχείρησε στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά δεν διευκρίνισε την τοποθεσία που σημειώθηκε η σύγκρουση.

«Σήμερα σταμάτησαν τις σφοδρές επιθετικές ενέργειες του εχθρού», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία. «Η ρωσική επίθεση αποκρούστηκε», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί παράλληλα ότι Ρώσοι στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Οι πιο σφοδρές μάχες στην επαρχία του Ντονέτσκ έχουν σημειωθεί γύρω από τις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ