Συναγερμός στο Πεντάγωνο για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS μετά το μακελειό στην Καμπούλ

Συναγερμός στο Πεντάγωνο για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS μετά το μακελειό στην Καμπούλ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Πεντάγωνο αναμένοντας κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις μετά το χθεσινό λουτρό αίματος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου έχασαν τις ζωές τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες Αφγανοί άμαχοι σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις στη διάρκεια του εικοσαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ενώ απομένουν λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της εκκένωσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αξιωματούχοι του Πενταγώνου βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές νέες επιθέσεις από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μεταξύ άλλων με ρουκέτες ή με παγιδευμένα με εκρηκτικά οχήματα με στόχο το αεροδρόμιο της Καμπούλ , όπως  δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ Φρανκ Μακένζι. Ο ίδιος είπε ότι στο Πεντάγωνο καταστρώνουν σχέδια για επιθέσεις αντιποίνων για τα τρομοκρατικά πλήγματα, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά τώρα για να καθορίσουμε τα αντίποινα, να εντοπίσουμε ποιοι συνδέονται μ’ αυτή τη δειλή επίθεση κι είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση εναντίον τους», δήλωσε ο αρχηγός των Πεζοναυτών.

Άτυπη προσωρινή συνεργασία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

Η κατάσταση στην Καμπούλ είναι εξαιρετική ρευστή καθώς οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη συμμαχία προς το παρόν με τους Ταλιμπάν και μοιράζονται πληροφορίες για να αποτρέψουν επιθέσεις του ISIS-K, του παρακλαδιού του αυτοαποκαλούμενου «Iσλαμικού Κράτους», που ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες εκρήξεις στην αφγανική πρωτεύουσα. Ο Μακένζι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τείνουν χείρα συνεργασίας στους Ταλιμπάν, που φροντίζουν για την ασφάλεια στους γύρω χώρους του αεροδρομίου, εκτός της ζώνης που ελέγχουν οι Αμερικανοί. «Παρά την επίθεση αυτή, συνεχίζουμε την αποστολή. Η απειλή του ISIS είναι εξαιρετικά υπαρκτή. Πιστεύουμε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις επιθέσεις και περιμένουμε οι επιθέσεις να συνεχιστούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αποτρέψουμε», τόνισε.

Οι Ταλιμπάν που πολεμούσαν επί δύο δεκαετίες τις αμερικανικές δυνάμεις και ανακατέλαβαν πρόσφατα το Αφγανιστάν είναι σε πόλεμο και με το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Ο στρατηγός Μακένζι είπε ότι οι Ταλιμπάν βιάζονται να δουν τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρούν και έχουν κίνητρο να προχωρήσει όσο το δυνατόν χωρίς προβλήματα η εκκένωση. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ταλιμπάν άφησαν σκόπιμα τους βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει στην Καμπούλ. «Έχουμε έναν κοινό σκοπό», είπε.

Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες ΗΠΑ και Ταλιμπάν ήταν ορκισμένοι εχθροί, αλλά τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στη θέση να διαπραγματεύονται με τους ισλαμιστές στην προσπάθεια να απομακρύνουν με ασφάλεια Αμερικανούς και Αφγανούς αμάχους. Ο Μακένζι είπε ότι το Πεντάγωνο ζήτησε από τους Ταλιμπάν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας εκτός του αεροδρομίου της Καμπούλ και να κλείσουν αρκετούς δρόμους μετά την επίθεση. Παράλληλα αμερικανικά μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την Καμπούλ για να αποτρέψουν επίδοξους καμικάζι με την ελπίδα να τους εντοπίσουν και να πλήξουν οποιονδήποτε εξαπολύσει επίθεση στο αεροδρόμιο.

Eκατόμβη νεκρών από τις επιθέσεις του ISIS στην Καμπούλ

Tουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις σε πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, αναφέρει η Wall Street Journal, ανάμεσά τους τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ το Al Arabiya κάνει λόγο για 158 τραυματίες.

Βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS-K, του παρακλαδιού της διαβόητης τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» επιτέθηκαν το απόγευμα τις Πέμπτης στο πλήθος των Αφγανών που περίμενε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να μπορέσει να φύγει από τη χώρα και να σωθεί από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά και σε κοντινό ξενοδοχείο.

Η πρώτη αυτή φονική επίθεση μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου καταγράφηκε λίγα 24ωρα πριν την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, την 31η Αυγούστου, μετά από 20 χρόνια πολέμου με τους ισλαμιστές μαχητές.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS