Χωρίς συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ολοκληρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι πρώτες εδώ και τρία χρόνια απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει αγεφύρωτο, με τη Μόσχα να επιμένει σε μαξιμαλιστικές αξιώσεις και την Ουκρανία να απορρίπτει κάθε συζήτηση περί παραχώρησης εδαφών.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας κοινό βηματισμό για την επόμενη μέρα. Παρά τις δηλώσεις στήριξης στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, δεν είναι ξεκάθαρο αν κατόρθωσαν να πείσουν την Ουάσιγκτον να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σκηνικό ρήξης στην Κωνσταντινούπολη
Η ρωσική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απαίτησε από την Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια της Κριμαίας και τεσσάρων ακόμη περιοχών, να διακηρύξει ουδετερότητα και να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις διαφιλονικούμενες ζώνες. Αντίθετα, το Κίεβο έκανε λόγο για «ανέφικτους και προκλητικούς όρους» που αγνοούν την πραγματικότητα στο πεδίο και τις πολιτικές ισορροπίες.
Η αποστολή χαμηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων εξόργισε τους Ευρωπαίους, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία, τελικά δεν το έπραξε, προκαλώντας νέο κύκλο απογοήτευσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Επιθετική στάση Πούτιν – Κλιμακώνεται η πίεση για κυρώσεις
Λίγες ώρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, ρωσικό drone επιτέθηκε σε λεωφορείο με πολίτες στην περιφέρεια Σούμι, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Το περιστατικό επιβεβαίωσε, κατά πολλούς αναλυτές, την απροθυμία της Μόσχας να εμπλακεί ειλικρινά σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση άρνησης του Πούτιν να συζητήσει σοβαρά την εκεχειρία, η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει με σκληρές κυρώσεις.
Στην Ουάσιγκτον, αρκετοί γερουσιαστές –μεταξύ αυτών και ο Δημοκρατικός Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ– καλούν τον Λευκό Οίκο να στηρίξει δέσμη δευτερογενών κυρώσεων και τραπεζικών περιορισμών, όπως προβλέπει νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού Λίντσεϊ Γκρέιαμ, το οποίο έχει ήδη κερδίσει δικομματική στήριξη.
Η Ευρώπη προετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, δρομολογεί νέο πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα κατά του «σκιώδους» στόλου πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, απαγόρευση για τους αγωγούς Nord Stream και επιπλέον περιορισμούς στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη. Γι’ αυτό πρέπει να αυξήσουμε την πίεση».
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δηλώνουν έτοιμες να κινηθούν συντονισμένα, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η επιτυχία των μέτρων θα εξαρτηθεί και από την αμερικανική στάση.