Ουκρανία - Ανατριχιαστικές περιγραφές: Πτώματα κείτονταν στην αυλή του νηπιαγωγείου – Ερωτήματα για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Ουκρανία - Ανατριχιαστικές περιγραφές: Πτώματα κείτονταν στην αυλή του νηπιαγωγείου – Ερωτήματα για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Ολόκληρη η ηγεσία του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών ξεκληρίστηκε - Τρία παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Aνατριχιαστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στην πόλη Μπρόβαρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Τουλάχιστον 16 είναι τα θύματα, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και 3 παιδιά.

Σύμφωνα με την περιγραφή εκπροσώπου της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, πτώματα κείτονταν στο έδαφος της αυλής μετά το δυστύχημα με το ελικόπτερο.

Από τη συντριβή προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά και μια ολόκληρη πλευρά του τοπικού νηπιαγωγείου απανθρακώθηκε. Ο περιφερειάρχης του Κιέβου δήλωσε ότι παιδιά και προσωπικό ήταν μέσα στο κτίριο το πρωί όταν συνετρίβη το ελικόπτερο.

«Είδαμε τραυματίες, είδαμε παιδιά. Υπήρχε πολλή ομίχλη εδώ (…), ακούγαμε κραυγές, τρέξαμε προς τα εκεί απ' όπου ακούγονταν», δήλωσε ο Γκλιμπ, ένας 17χρονος κάτοικος της περιοχής.

«Πήραμε τα παιδιά και τα περάσαμε πάνω από τον φράχτη, μακριά από το νηπιαγωγείο, καθώς αυτό φλεγόταν, ιδιαίτερα ο δεύτερος όροφος», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Ντενίς Μοναστίρσκι, που είχε διοριστεί από τον Ζελένσκι το 2021, σκοτώθηκε. Νεκροί είναι επίσης ο υφυπουργός του Γεβγκένι Γενίν και ο γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα είχε δηλώσει αρχικά ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου ανακοίνωσε αργότερα απολογισμό 16 νεκρών και διευκρίνισε ότι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά. Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εγκαύματα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστούν τα αίτια της συντριβής. Κανένας δεν αναφέρθηκε σε επίθεση από τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε ότι ερευνά και εξετάζει διάφορα πιθανά αίτια της συντριβής, μεταξύ των οποίων παραβίαση των κανόνων πτήσης, τεχνική δυσλειτουργία και σκόπιμη καταστροφή του ελικοπτέρου.

Εννέα από τους ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους επέβαιναν στο ελικόπτερο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και τις υπηρεσίες επειγόντων.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν ένα αντικείμενο να κατευθύνεται προς το νηπιαγωγείο από βορειοδυτικά. «Βρισκόταν περίπου στο ύψος των πολυκατοικιών (…) αυτών των εννιαώροφων. Βρισκόταν πολύ χαμηλά και είδα κόκκινα χρώματα πάνω του», είπε μια γυναίκα.

Ο εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ίχνατ δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

«Δυστυχώς ο ουρανός δεν συγχωρεί λάθη, όπως λένε οι πιλότοι, αλλά είναι όντως πολύ νωρίς να μιλάμε για τα αίτια», δήλωσε στην τηλεόραση.

Ο 42χρονος Μοναστίρσκι ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Εξασφάλισε έδρα στις βουλευτικές εκλογές του 2019 με το κόμμα του Ζελένσκι. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα επιβολής του νόμου και αντικατέστησε τον Αρσέν Αβάκοφ στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετά την αποχώρησή του τον Ιούλιο του 2021.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν, χαρακτήρισε τον Μοναστίρσκι «πρωταγωνιστική φωτεινή φυσιογνωμία στην υποστήριξη του ουκρανικού λαού κατά τη διάρκεια της παράνομης εισβολής του Πούτιν» και σημείωσε ότι είχε εντυπωσιαστεί από «την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία και τον πατριωτισμό του».

Κι άλλοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλαν τα συλλυπητήριά τους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS