ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Τι ζητά η Δύση από τη Μόσχα

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Τι ζητά η Δύση από τη Μόσχα

Έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών των μελών της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης.

Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Είχε απορριφθεί
Η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα, έχει βασιστεί σε ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας.

Το συγκεκριμένο κείμενο «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», περιλαμβανομένων «των χωρικών της υδάτων».

«Να σταματήσει αμέσως»
Το κείμενο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την προσφυγή σε βία εναντίον της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα, αναμένεται να καταδικαστεί «η απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές της δυνάμεις», μια αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ