Νούλαντ: Ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες

Νούλαντ: Ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι πηγαίνει τον πόλεμο σε νέο επίπεδο «βαρβαρότητας» προσπαθώντας να στερήσει το ηλεκτρικό ρεύμα από τους αμάχους.

Η Νούλαντ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο σε μία ένδειξη στήριξης της Ουάσινγκτον προς τη χώρα, την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

«Η διπλωματία είναι προφανώς στόχος όλων, αλλά θα πρέπει να έχεις απέναντί σου έναν πρόθυμο εταίρο», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός στους δημοσιογράφους. «Και είναι απολύτως ξεκάθαρο, είτε από τις επιθέσεις εναντίον της ενέργειας, είτε από τη ρητορική του Κρεμλίνου και τη γενικότερη στάση, ότι ο Πούτιν δεν είναι ειλικρινής ούτε έτοιμος για αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Πούτιν, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Όμως το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών. Αυτή η αντίδραση της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Νούλαντ, δείχνει «πόσο σοβαρή είναι». Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

«Ο Πούτιν έχει πάει αυτόν τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας, μεταφέροντάς τον σε κάθε ουκρανικό σπίτι καθώς προσπαθεί να κόψει τα φώτα και το νερό και να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε στο πεδίο της μάχης», τόνισε η Νούλαντ.

Ζαχάροβα: Η Νούλαντ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στον κόσμο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές. «Δεν μπορεί η Νούλαντ να κάνει μαθήματα στον κόσμο. Μόνο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από κοινού έχουν καταστρέψει περισσότερες ενεργειακές υποδομές από όσες κατέστρεψαν οι ΗΠΑ μόνες τους», έγραψε στον λογαριασμό της στο Telegram, αναφερόμενη στις επιθέσεις του 1999 στη Σερβία.

Κατά τις επιθέσεις αυτές πολεμικά αεροσκάφη προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο της Σερβίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερο από το 70% της περιοχής, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, ο οποίος την ευχαρίστησε για τα δισεκατομμύρια βοήθειας που έχει προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα του. «Η νίκη της Ουκρανίας, για την οποία είμαι βέβαιος, θα είναι κοινή μας νίκη», δήλωσε ο Γερμάκ στη Νούλαντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS