Νορβηγία: Σάλος με την λευκή φάλαινα «Χβάλντιμιρ» που «την έχουν εκπαιδεύσει οι Ρώσοι» - Υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι «κατάσκοπος»

Νορβηγία: Σάλος με την λευκή φάλαινα «Χβάλντιμιρ» που «την έχουν εκπαιδεύσει οι Ρώσοι» - Υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι «κατάσκοπος»

«Μην πλησιάζετε την ''φάλαινα - κατάσκοπο'' Χβάλντιμιρ», καλούν τους πολίτες οι αρχές της Νορβηγίας επισημαίνοντας ότι, πλέον, τίθεται θέμα ασφάλειας του θηλαστικού.

Όπως αναφέρει το CNN, οι πολίτες θα πρέπει να «αποφεύγουν την επαφή» με μια διάσημη φάλαινα μπελούγκα για να αποφύγουν τον τυχαίο τραυματισμό ή τη θανάτωσή της, δηλώνει η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας.

Σημειώνεται ότι πριν από τρία χρόνια, η λευκή φάλαινα εθεάθη στις ακτές της Νορβηγίας. Έδειχνε ιδιαίτερα φιλική με τους ανθρώπους και πλησίασε τα ψαροκάικα για να κάνει «παιχνίδια» με τους τουρίστες.

Πώς πήρε το όνομα της

Οι Νορβηγοί τη βάφτισαν «Χβάλντιμιρ», από τη νορβηγική λέξη «χβαλ» που σημαίνει φάλαινα και το μισό...όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η φάλαινα μπελούγκα φέρει έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, εξοπλισμένο με μία κάμερα που φέρει την επιγραφή: «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη». Το γεγονός έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε εκπαιδευτεί από Ρώσους για κατασκοπεία.

Η εμπιστοσύνη όμως που δείχνει η φάλαινα στους ανθρώπους και την έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητή, είναι μεγάλο πρόβλημα, προειδοποιούν οι αρμόδιες αρχές της Νορβηγίας. Κι αυτό γιατί η φάλαινα μπελούγκα, επειδή ακριβώς απολαμβάνει την παρουσία των ανθρώπων, πλησιάζει συνεχώς τις βάρκες τους όταν κολυμπά στην περιοχή του λιμανιού Χάμερφεστ με αποτέλεσμα να έχει τραυματιστεί ουκ ολίγες φορές από αγκίστρια και έλικες.

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το πανέμορφο θηλαστικό εξετάστηκε εξονυχιστικά από τους Νορβηγούς επιτελείς του στρατού.

Υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να είναι «κατάσκοπος»

Ειδικοί αναλυτές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η λευκή φάλαινα ενδέχεται να έχει εκπαιδευτεί από ειδικούς του Ρωσικού Ναυτικού και να χρησιμοποιείται ως κατάσκοπος και ως «όπλο» σε υποθαλάσσιες αποστολές.

H φάλαινα, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος στη σκανδιναβική χώρα, κολυμπά τους τελευταίους μήνες στο φιορδ στο Όσλο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι πλέον σημαντικά μεγαλύτερος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS