Νέα «αυτοψία» Ερντογάν στην Αγία Σοφία -Λίγες ώρες πριν λειτουργήσει ως τζαμί

Νέα «αυτοψία» Ερντογάν στην Αγία Σοφία -Λίγες ώρες πριν λειτουργήσει ως τζαμί

Νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται μία ημέρα πριν από τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Οπως μεταδίδει η «Hurriyet», ο Τούρκος πρόεδρος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ενόψει της αυριανής ημέρας.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ως τζαμί πλέον, και οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί. Τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν να γίνονται δοκιμές ήχου, για την απαγγελία του κορανίου.

 

 

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1286229140224585731

 

 

Σε βίντεο από τις πρόβες, που αναρτήθηκαν στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν να αποκαλύψουν μέρος των εργασιών.

Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, το οποίο οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν, καθώς και οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί για την πραγματοποίηση των εργασιών.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει σε δημοσίευμα προ ημερών η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής. «Θα χρειαστεί ένα λεπτό για να ανοίξει και να κλείσει η κουρτίνα», γράφει χαρακτηριστικά η «Χουριέτ».

Και συνεχίζει αναλυτικά: «Οι λεπτομέρειες του συστήματος κουρτίνας που θα χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμο των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών έχουν αρχίσει να γίνονται σαφείς. Αποφασίστηκε να κλείσουν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά με ένα σύστημα "κουρτίνας πανιού", παρόμοιο με το σύστημα κουρτίνας που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ταινιών. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη και ένα καρφί δεν θα πειραχτεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος. Κατά συνέπεια, το ηλεκτρονικό σιδηροδρομικό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τα ψηφιδωτά θα ανοίγει και θα κλείνει σε ένα λεπτό. Αναφέρεται ότι η τεχνολογία φωτός, που εξετάστηκε στο πρώτο στάδιο, έχει εγκαταλειφθεί λόγω της άποψης ότι θα βλάψει τα έργα χιλιάδων ετών.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναμένεται ότι 1.000-1.500 άτομα θα παρευρεθούν στην προσευχή της Παρασκευής, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Ένας ξεχωριστός χώρος οργανώνεται για τις γυναίκες.

Τέλος, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, ανακοίνωσε τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες οι οποίοι θα πάνε την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά: «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που άνοιξε την Αγιά Σοφιά, η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS